´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 38

Pasari-Lati-Lungila - enciclopedia universala

Pasari-Lati-Lungila:  personaj de basm. Se poate lungi in mod miraculos si este foarte agil. Il ajuta pe Fat Frumos sa izbandeasca asupra raului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pasarile - enciclopedia universala

Pasarile:  au aparut pe Pamant spre sfarsitul erei secundare (acum 150 de milioane de ani). Ele se trag din reptile. Cea mai veche dintre pasarile fosile este arheopterixul. Acesta era un animal foarte ciudat: avea o coada ca a soparlelor, o podoaba de pene ca aceea a pasarilor actuale si un cioc prevazut cu dinti! Pasarile actuale numara circa 9.000 de specii. Ele sunt perfect adaptate vietii aeriene: sunt acoperite cu pene si membrele lor anterioare s-au transformat in aripi. In afara de aceasta, majoritatea oaselor lor sunt goale in interior si deci sunt pline cu aer (se mai numesc oase pneumatice). Aceasta particularitate face ca scheletul sa fie mult mai usor, ceea ce este un avantaj evident pentru zbor. Unele pasari ca strutul, emu sau kiwi sunt incapabile sa zboare si mai degraba merg si alearga cu usurinta. Pasarile au fost primele animale cu sange cald. Inseamna ca ele sunt capabile sa-si controleze temperatura corpului pentru ca aceasta sa ramana constanta, indiferent de temperatura exterioara. Cand este frig, ele se incalzesc (producand energie), cand este cald ele se racoresc (transpirand, de exemplu). Toate pasarile sunt ovipare: ele fac oua si le clocesc pana la aparitia puilor. Oul are intotdeauna aceeasi structura de baza: el se compune din galbenus si din albus (albumina), protejate printr-o coaja calcaroasa. Vitelusul si albumina servesc ca rezerve pentru hranirea embrionului in timpul cresterii. Pentru ca dezvoltarea embrionului sa se desfasoare normal, este nevoie de o temperatura constanta. Pentru a asigura acest lucru, femelele isi clocesc ouale. Unele pasari sunt sedentare (traiesc toata viata in acelasi loc), iar altele sunt migratoare (calatoresc dintr-o regiune intr-alta a globului). Migratiile se produc la schimbarea anotimpurilor: la apropierea iernii, pasarile se indreapt a catre climate mai blande, dar revin in urmatorul anotimp calduros. Aceasta le permite sa evite a se confrunta cu temperaturi prea scazute, dar mai ales sa poata gasi in continuare hrana de care au nevoie. Pasarile insectivore (cele care se hranesc cu insecte), ca randunica, de exemplu, sunt obligate sa traiasca acolo unde se gasesc insectele, iar acestea din urma sunt foarte sensibile la frig! Cat despre rate, ele nu pot sa traiasca daca sursa lor de apa este inghetata; trebuie deci sa migreze pentru a gasi ape neinghetate la suprafata in timpul iernii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

PASCAL - enciclopedia universala

PASCAL:  Limbaj procedural concis, proiectat de Niklaus Wirth in perioada 1967-1971. Pascal, limbaj structurat, compilat, construit pe baza limbajului ALGOL, simplifica sintaxa adaugand tipuri de date si structuri ca subzone, tipuri enumerate de date, fisiere, inregistrari si seturi. Acceptarea si utilizarea lui Pascal s-a marit considerabil o data cu introducerea in 1984, de catre Borland International, a mediului Turbo Pascal, un compilator ieftin, de mare viteza, utilizat in MS-DOS, care s-a vandut in peste un milion de copii in diverse versiuni. Chiar asa, Pascal pare sa piarda teren in favoarea lui C ca limbaj standard de dezvoltare la microcomputere.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pascaly, Mihai - enciclopedia universala

Pascaly, Mihai:  (n. 1830, Bucuresti - d. 30 septembrie 1882, Bucuresti) autor dramatic, traducator. Grec la origine. Si-a inceput cariera in trupa lui Costache Caragiali si a continuat cu Matei Millo. Si- a intemeiat propria sa trupa, careia a incercat sa-i asigure un repertoriu scriind si trasducand piese de teatru. A colindat in toate spatiile locuite de romani, incercand sa promoveze un mesaj cultural care sa releve unitatea spiritului romanesc. Mihai Eminescu, la randul lui, si-a inceput cariera ca sufleor in aceasta trupa. Lucrari: Viitorul Romaniii, 1859; Urarea si dorul romanilor in ziua de 24Ianuarie 1863; Unirea tarilor si a tuturor partidelor; Rotarul; Mihai Bravu; Vasile Lupu, domnul Moldovei; Moartea lui Constantin Brancoveanu; Nenorocirea cuconului Barzoi, barbatul cucoanei Chirita. A localizat mai ales autori francezi: V. Sardou, Moliere, O. Feuillet, Fr. Ponsard s.a.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 35 36 37

38

39 40 41 »
«

»