´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 40

Pastior, Oskar - enciclopedia universala

Pastior, Oskar:  (n. 1927, Sibiu) poet. Deportat in Donbas ca etnic german (1945- 1948) . A studiat germanistica la Universitatea Bucuresti, a profesat ca jurnalist laRadiodifuziunea Bucuresti (1954-1959) . Prieten cu Gellu Naum. Din 1969 traieste laBerlin. A primit premiul Berliner Kunstpreis, 1976, premiul Hugo Ball, 1990; premiul Peter Huchel si titlul Doctor Honoris causa alUniversitatii Lucian Blaga din Sibiu, 2001. Lucrari: Cuvinte deschise, 1964; Poezii, 1966; Der krimgotische F

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pastravul - enciclopedia universala

Pastravul:  are o lungime de 40 pana la 80 cm; indivizii mai batrani pot ajunge chiar la 1 metri si la o greutate de 10 kg! Pastravul de rau (sau pastravul brun) care traieste in Europa. Corpul sau este constelat de pete negre si rosii; ele ii servesc drept camuflaj pentru a trece neobservat printre pietre si jocurile de lumina din rauri. El traieste in apele reci si se simte bine mai ales in raurile de munte. Pastravul se hraneste cu larve, cu insecte pe care le prinde de pe suprafata apei, cu moluste si cu pesti mici. Perioada de reproducere a pastravului de rau se intinde din octombrie pana in ianuarie. El urca atunci pe rau ca si ruda sa somonul, pentru a-si depune icrele in locuri speciale, numite zone de reproducere. Ajunsa la destinatie, femela sapa un adevarat cuib in pietris, cu ajutorul cozii; ea depune aici icrele pe care masculul se grabeste sa le fecundeze cu laptii sai ce contin spermatozoizii. Dupa ecloziune, puietul coboara pe cursul raului; ei il vor urca din nou atunci cand vor atinge maturitatea sexuala, catre varsta de 2 pana la 4 ani. Pastravul este foarte apreciat de catre pescari. Se pescuieste cu ajutorul unei muste, care se fabrica prin rasucirea in jurul carligului a unor fulgi sau fire de par pentru a imita o insecta care s-ar aseza pe apa!

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pata cafea cu lapte - enciclopedia universala

Pata cafea cu lapte:  Pata cutanata de culoare galben deschis, rotunda si plana. Petele cafea cu lapte sunt provocate de o hipermelanoza (exces de melanina, pigmentul pielii) de origine genetica. Perfect de bine delimitate, nepruriginoase, ele predomina pe torace si pe reginea lombara. Adesea, mai ales daca sunt mici si numeroase, ele nu sunt patologice. Totusi, ele constituie uneori unul dintre simptomele unei afectiuni ereditare: boala lui Recklinghausen, scleroza tuberoasa a lui Bourneville.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pata mongolica - enciclopedia universala

Pata mongolica:  Pata pigmentata, de culoare neomogena, dar in care domina albastru-ardezie, situata la partea de jos a spatelui. Pata mongolica, deosebit de frecventa la sugari sau la copiii mici asiatici si negri, este provocata de o hipermelanoza (exces de melanina, pigment al pielii). Ea dispare adesea spontan in timpul copilariei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 37 38 39

40

41 42 43 »
«

»