´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 41

Pata rubinie - enciclopedia universala

Pata rubinie:  Nodul benign format dintr-o ingramadire de minuscule vase sangvine cutanate. Petele rubinii afecteaza adultul incepand de la 40 de ani in sus. Acestea sunt mici proeminente emisferice de 1 pana la 5 milimetri diametru, de culoare rosie sau violacee, foarte bine delimitate, care arata ca si cum ar fi aplicate pe piele. Ele sunt situate mai ales pe trunchi si la radacina membrelor. Asociate uneori cu o insuficienta hepatica sau, la femeie, cu un exces de hormoni estrogeni (sarcina, luare de pilule contraceptive), aceste pete nu au, de cele mai multe ori, nici o semnificatie patologica. Desi o pata rubinie nu necesita nici un tratament, se poate, din ratiuni estetice, sa fie distrusa prin electrocoagulare sau prin laser cu dioxid de carbon; atunci ramane in loc doar un mic semn.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Patch - enciclopedia universala

Patch:  Mic dispozitiv adeziv continand un medicament, destinat sa fie lipit de piele. Patchul difuzeaza local un medicament, in piele (patch-test) sau in intreg organismul, pe cale sangvini, in primul caz, patchul este utilizat in scopuri diagnostice: patch-testul (sau timbrul) cu tuberculina, pentru diagnosticarea tuberculozei sau pentru controlul eficacitatii vaccinului; patch-testul (sau epidermotestul) cu un alergen, care permite diagnosticarea unei alergii a subiectului. A doua categorie de patch permite unui medicament sa traverseze pielea, sa ajunga in sange si sa difuzeze in organism: derivatii nitrati impotriva angorului (angina pectorala), nicotina pentru usurarea incetarii fumatului, hormonii estrogeni pentru a compensa o insuficienta a secretiei ovarelor etc.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Patenta - enciclopedia universala

Patenta:  Impozit anual platit de negustori si de liberii-profesionisti; act prin care se confirma plata acestui impozit si dreptul de exercitare a comertului sau a profesiunii libere.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Patogen - enciclopedia universala

Patogen:  Califica ceea ce provoaca o boala, in particular un germene capabil sa provoace o infectie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 38 39 40

41

42 43 44 »
«

»