´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 54

Pediatrie - enciclopedia universala

Pediatrie:  Ramura a medicinei consacrata copilului si bolilor sale. Pediatria este specialitatea care trateaza copilul, de la existenta sa intrauterina, in colaborare cu obstetricienii (medicina antenatala), pana la varsta adulta (pana la capatul a ceea ce se numeste, destul de imprecis, adolescenta).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pedichiurist - enciclopedia universala

Pedichiurist:  Auxiliar paramedical care practica ingrijirea picioarelor. Actele curente realizate de pedichiurist(a) se fac fara recomandare medicala si constau in ingrijirea unghiilor si degetelor de la picioare. In Franta, de exemplu, exercitarea profesiei de pedi-chiurist este supusa obtinerii unei diplome specializate.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pediculicid - enciclopedia universala

Pediculicid:  Medicament de uz extern folosit in tratamentul pediculozelor (afectiuni cutanate provocate de infestarile cu paduchi). Pediculicidele cuprind clofenatul, DDT-ul (diclordifeniltricloretan), lindanul, malationul, piretrinele; aceste produse sunt folosite separat sau in asociere. Ele se prezinta sub forma de pudra, de solutie, de spray, de lotiune, de sampon sau de crema. Pediculicidele sunt contraindicate la femeia gravida si la copilul sub 30 de luni. Ele nu trebuie sa fie aplicate pe pielea lezata de o plaga sau o eczema, nici pe ochi sau pe mucoase. Dupa o spalare minutioasa a pielii, produsul este aplicat si lasat sa actioneze o jumatate de ora pana la 24 de ore, dupa caz, modul de intrebuintare exact fiind in functie de produs si de localizare. Oricare ar fi tipul de pediculoza, este necesar, in cursul tratamentului, sa se spele cearsafurile, prosoapele si imbracamintea la o temperatura peste 60°C sau sa fie tratate cu un produs adecvat; in plus, este indinspensabil sa se trateze anturajul persoanei infestate (parinti, frati si surori, parteneri sexuali in caz de ftiriaza (infestare cu paduche pubian). Tratamentul pediculozei pielii capului este mai usor in cazul parului scurt sau rar. Dupa utilizarea produsului tratant, parul trebuie pieptanat cu atentie, suvita cu suvita, cu un pieptene foarte des uns cu un produs special, pentru a elimina parazitii morti si a desprinde ouale de paduche (lindini). O a doua aplicatie se impune la 8 zile dupa prima. Efectele nedorite nu apar decat atunci cand produsele sunt prost folosite, cand sunt inghitite ori inhalate sau cand nu sunt respectate precautiunile de utilizare. In caz de aplicare prea indelungata sau prea repetata, mai ales la copil, sau in caz de contact accidental cu mucoasele sau cu ochii, se pot produce o iritatie cutanata (eczema etc.), inrosiri sau arsuri, manifestari pe care o spalare cu apa din abundenta le calmeaza, in general. In caz de trecere accidentala in sange, pediculicidele pot provoca un icter (galbinare), convulsii sau coma, ceea ce impune o spitalizare de urgenta. Folosirea lor necesita o citire atenta a modului de intrebuintare. Aceste produse nu trebuie lasate la indemana copiilor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pediculoza - enciclopedia universala

Pediculoza:  Contaminare cu paduchi. Paduchii sunt ectoparaziti (paraziti care traiesc la suprafata pielii) hematofagi (care se hranesc, prin intepatura, cu sangele gazdei lor). Ei sunt negri, cu o lungime de aproximativ 3 milimetri si se implanteaza mai ales acolo unde pilozitatea este abundenta. Ouale lor, numite lindini, sunt ovale, albe sau cenusii; ele masoara cam o jumatate de milimetru si se lipesc de par si de peri. Paduchii se transmit cu usurinta de Ia o persoana la alta, prin contact direct sau prin intermediul imbracamintii. Infestarea cu paduchi se traduce printr-o mancarime localizata si prin aparitia, la locul intepaturilor, a unui mic punct rosu inconjurat de un halou rozaliu si usor proeminent. Scarpinarea leziunilor antreneaza o eroziune a pielii, care poate sa se infecteze si sa se acopere de cruste. In absenta tratamentului, pielea poate lua o culoare bruna-albastruie (melanodermie a vagabonzilor). O simpla samponare sau o spalare cu sapun sunt total ineficace pentru a scapa de infestare. Este necesara folosirea unui pediculicid (pesticid impotriva paduchilor). -+ Pediculicid.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 51 52 53

54

55 56 57 »
«

»