´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 56

Peisaj urban - enciclopedia universala

Peisaj urban:  este expresia spatiala a unui geosistem cu o structura dominate de elemente artificiale si deci, cu parametri specifici ai fluxului de materie si energie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

PEL - enciclopedia universala

PEL:  (Picture ELement) - desemneaza orice mic element rectangular care formeaza o imagine digitizata pe ecranul video. Fiecarui pixel i se poate atasa in mod independent o culoare sau o intensitate. Este denumit si PIXEL.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pelada - enciclopedia universala

Pelada:  Boala dermatologica ce se caracterizeaza prin caderea parului si perilor. Pelada este o afectiune relativ frecventa, de cauza insuficient cunoscuta. Toate gradele de gravitate sunt posibile, pana la caderea in intregime a parului, a sprancenelor si a tuturor perilor. Evolutia se face in pusee; cresterea parului si perilor este intotdeauna posibila. Tratamentul unei pelade este lung si dificil. El face apel la crioterapie (tratament prin frig), relativ dureroasa, prin aplicarea de zapada carbonica (o sedinta la aproximativ 10 zile), precum si la aplicarea de lotiuni vaso-dilatatoare (minoxidil), apoi de corticosteroizi, de medicamente reductoare (dioxiantranol), uneori la puvaterapie (asocierea absorbtiei de psoralena cu o iradiere cu ultraviolete). Este recomandata o psihoterapie de sustinere.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pelagra - enciclopedia universala

Pelagra:  Boala provocata de o carenta in vitamina PP. Pelagra exista in stare endemica in regiunile in care alimentatia este bogata in porumb si saraca in proteine animale, indeosebi in triptofan, precursor al vitaminei PP. Carenta in vitamina PP se asociaza destul de des cu o carenta in vitaminele grupului B, indeosebi in alcoolismul cronic. Ea se traduce prin tulburari cutanate (roseata, mancarimi, ingrosare a pielii), digestive (afte, diaree, varsaturi), IM-voase si mintale (insomnie, dureri de cap, confuzie si depresie, tulburari de memorie, atingere a nervilor membrelor inferioare). Tratamentul consta in administrarea de vitamina PP si intr-un regim suficient de bogat in proteine animale.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 53 54 55

56

57 58 59 »
«

»