´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 57

Pelasgi - enciclopedia universala

Pelasgi:  Denumire a triburilor preindo-europene care au populat regiunea Marii Egee pana la migratiunea triburilor grecesti (mileniul II i.Hr.), de care au fost cucerite.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pelerinaj - enciclopedia universala

Pelerinaj:  Calatorie pe care credinciosii o fac intr-un loc considerat sfant. Cel mai celebru pelerinaj este cel de la Mecca; pentru crestinii din Evul Mediu principala tinta erau Locurile Sfinte din Palestina.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pelican - enciclopedia universala

Pelican:  Pelicanul (Pelecanidae, Pelecanus) face parte din familia pasarilor acvatice care cuprinde 8 specii. Pasarile au talie mare, fiind raspandite in regiunile temperate si tropicale. Ele se caracterizeaza printr-un cioc lung, care pe partea inferioara are un sac de piele care se poate dilata. Pasarile nu se pot scufunda, ci plonjeaza in apa pentru a vana pestii care se afla la o adancime mica. Sosesc in Romania la inceputul lunii martie si pleaca toamna, spre Delta Nilului, Regiunea Golfului sau coastele Asiei. In Romania traiesc in delta Dunarii doua specii de pelicani: pelicanul comun (Pelecanus onocrotalus) si Pelicanul cret (Pelecanus crispus). Pelicanul este un excelent zburator si bun inotator, are un corp indesat, un cioc lung, cu o pungua galben-portocalie sub el, in care sunt depozitati pesti prinsi. Se hraneste si cu pesti bolnavi, fiind considerat un adevarat "sanitar". Pelicanul soseste in Delta Dunarii, singurul loc din lume unde cloceste, in aprilie-mai si pleaca in septembrie-octombrie. In prezent exista doar 2-3 colonii de pelicani cu efective de 2 000-3 000 de indivizi.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pelicanul - enciclopedia universala

Pelicanul:  este una dintre cele mai mari pasari marine si, mai ales, una dintre cele mai uimitoare! El zboara adesea in grup, la suprafata apei. Ciocul sau lung si plat si gusa extensibila de sub gat ii dau o alura unica. Atunci cand prinde un peste, il tine in gusa, de care se serveste ca de o camara pentru alimente. Gusa este, de altfel, atat de plina uneori incat da pe-afara! Atunci cand doi pelicani fraternizeaza, ei isi umfla gusile, ridica ciocul la verticala si inclina incet capul. In timpul paradei nuptiale, masculul face un dans in jurul femelei batand solul cu labele lui palmate. Cuibul este construit direct pe pamant, pe o insula, pentru a fi departe de pradatori. Femela depune intre 2 si 5 oua albe pe care cei doi parinti le clocesc pe rand timp de 1 luna. Puii pelicanilor incep sa zboare cand se apropie de 3 luni. Dar, pana atunci, ei isi iau hrana pe jumatate digerata din gusa parintilor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 54 55 56

57

58 59 60 »
«

»