´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 58

Pelicanul comun (Pelecanus onocrotalus) - enciclopedia universala

Pelicanul comun (Pelecanus onocrotalus):  Este o pasare de talie mare, care poate ajunge la o lungime de 140 cm si o greutate de 10 kg. Atrag atentia mai ales prin ciocul lor mare sub care se afla un sac de piele, de culoare galbena, folosit la transportul pestilor prinsi catre cuiburile cu pui. Zonele preferate de pelicani sunt cele cu apa putin adanca si cu ape domoale, bogate in peste, unde isi pot prinde usor prada cu ciocurile lor imense. La noi in tara ii gasim de la sfarsitul lunii martie si pana in octombrie in Delta Dunarii, unde revin an de an pentru a-si face cuiburile si pentru a creste puii. Coloniile de pelican comun se stabiles in jurul plaurilor, mici insule de stuf plutitoare, pe care isi fac cuibul. De obicei femela depune 2-3 oua pe care ambii parinti le clocesc timp de 35 de zile. In acest moment pelicanul este o specie protejata in toata Europa si inca ne putem mandri cu aproximativ 2500 de perechi de pelicani care cuibaresc in fiecare an in Delata Dunarii - aceasta fiind si cea mai mare populatie de pelicani din Europa. In Romania pelicanul este declarat monument al naturii iar patrunderea in colonii este stric interzisa dar nu neaparat si respectata. Au fost situatii in care pelicanii au parasit colonia, lasand in urma cuiburile cu oua sau pui, din cauza apropierii prea dese si in mod repetat a grupurilor de turisti. Relatarile unor exploratori straini ajunsi in Dobrogea la sfarsitul secolului al XIX lea povestesc de existenta unor colonii incredibile pe toata suprafata Dobrogei unde numarul pasarilor depasea orice imaginatie umana. Faptul ca este considerat de catre pescari o pasarea lacoma, care consuma 10 kg de peste pe zi, desi nu este adevarat, pelicanul consuma maxim 3kg de peste zilnic, a adus aceasta pasare in pragul disparitiei. In timp in Delta Dunarii au fost facute numeroase expeditii de masacrarea pelicanilor in care se dadeau foc plaurilor pe care cloceau pelicanii sau in care vanatorii erau rasplatiti pentru fiecare pelican vanat.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pelicanul cret (Pelecanus crispus) - enciclopedia universala

Pelicanul cret (Pelecanus crispus):  Este printre cele mai mari pasari zburatoare din Romania si din lume fiind ceva mai mare decat pelicanul comun. In Europa mai cuibaresc aproximativ 1000 de perechi de pelican cret din care aproximativ 100 de perechi cuibaresc in Romania in zona Deltei Dunarii. Este foarte probabil ca numarul lor sa fie deja mai mare datorita activitatilor intense de protectie si conservare care au inceput sa dea roade. De obicei cuibaresc in grupuri mici alaturi de coloniile mai mari ale pelicanilor comuni. Cele mai mari grupuri de pelicani creti se afla in aria protejata Ro?ca Buhaiova, in zona lacurilor Zatonul Mic si Zatonul Mare si pe lacul Sinoe unde exista o insulita mica numita Ceaplace. Pe acesta insulita cuibaresc aproape exclusiv pelicani creti si pentru ca insula este mica si locurile de cuibarit putine, mai multe asociatii au demarat o actiune de marire a suprafetei insulei cu o platforma din lemn. Actiunea a avut un mare succes si in anul 2009 existau in colonie 150 de pui. Pelicanul cret este foarte asemanator la infatisare cu pelicanul comun cu care poate fi usor confundat. Pelicanul cret are varfurile aripilor (remigele) de culoare cenusie, vizibile mai ales in zbor, in timp ce la pelicanul comun acestea sunt negre. La distante mici vom putea observa ochii de culoare galbena spre deosebire de ochii de culoare neagra ai pelicanului comun. Suprafata pielii golase din jurul ochilor este mult mai mare la pelicanul comun. Specific pelicanului cret sunt penele ciufulite si incretite de pe cap si ceafa. Lungimea corpului este de 1,6-1,8 m, anvergura aripilor este de 2,7-3,2 m iar greutatea de 11-13 kg. Hrana pelicanului cret este alcatuita din peste. Ca si pelicanii comuni, se aduna in grupuri si imping pestii catre malul apei de unde ii pot captura cu usurinta. Consuma pana in 3kg de peste zilnic. Cuibul este de mari dimensiuni, cu un aspect rudimentar si este construit din stuf, crengi si iarba uscata. Femela depune 2-3 oua pe care ambii parinti le clocesc prin rotatie timp de 28 de zile. Puii sunt cenusii spre deosebire de cei ai pelicanului comun care sunt negri-maronii. Ambii parinti contribuie la cresterea puilor. Pelicanii sunt pasari migratoare care pleaca toamna din Romania catre Centrul Africii si revin la locurile de cuibarit primavara. Pelicanii creti sosec de obicei inaintea celor comuni. Ambele specii sunt declarate monumente ale naturii si sunt specii protejate.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pelicula - enciclopedia universala

Pelicula:  Scuama fina albicioasa care se desprinde de pe pielea capului. Peliculele constituie semnul unei localizari pe pielea capului a unei micoze, pitirosporoza. Aceasta afectiune nu este totusi contagioasa. Peliculele cele mai obisnuite, sau pitiriazisul simplu al pielii capului, sunt foarte fine si se desprind de la sine. O alta forma, denumita pitiriazis steatoid, este constituita din scuame mai groase, care adera la pielea capului unde formeaza placi. Acesta consta in aplicarea pe pielea capului a unor substante reducatoare (pitirion-zinc) sau antifungice (imidazolati, sulfura de seleniu) in lotiune, apoi in spalarea parului prin alternarea sampoanelor blande si a sampoanelor reducatoare, utilizarea acestora din urma facandu-se din ce in ce mai dinstantat in timp.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Peltz, Isac - enciclopedia universala

Peltz, Isac:  (n. 12 februarie 1899, Bucuresti - d. 1980, Bucuresti) - prozator. Scoala rabinica. A debutat sub semnul suprarealismului: Viata cu haz si fara a numitului Stan, 1929, Premiul Societatii Scriitorilor Romani, evoluand apoi spre descrierea minutioasa a vietii de la periferia oraselor, mai ales a cartierelor evreiesti: Calea Vacaresti, 1933; Foc in Hanul cu Tei, 2 vol., 1934; Israel insangerat, 1946; Max si lumea lui, 1957. A tradus din literatura rusa. A primitPremiul Special al Uniunii Scriitorilor pentru intreaga activitate, 1979.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 55 56 57

58

59 60 61 »
«

»