´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 60

Pemfigus - enciclopedia universala

Pemfigus:  Boala dermatologica ce se caracterizeaza prin aparitia unor basicute (bule) in interiorul epidermului, rupandu-se pentru a lasa locul unor eroziuni dureroase. Pemfigusul este o afectiune rara, de cauza prost cunoscuta. Se evoca un mecanism autoimun (secretia de catre sistemul imunitar al subiectului de anticorpi indreptati impotriva constituentilor pielii proprii). Ingrijirile locale constau in deschiderea bulelor si in bai cu antiseptice. Tratamentul general a transformat prognosticul acestei boli altadata mortala. El consta in administrarea de corticosteroizi in doze puternice pe o perioada de 6 luni pana la 1 an. Imunosupresoarele, ciclosporina si plasmaferezele au fost, de asemenea, propuse.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Peneplena - enciclopedia universala

Peneplena:  suprafata de nivelare, reprezentand un podis sau o campie cu relief usor ondulat, deasupra carora pot ramane martori de eroziune.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Penicilina - enciclopedia universala

Penicilina:  Medicament antibiotic bactericid (care omoara bacteriile), apartinand familiei betalactaminelor. Penicilinele sunt indicate in tratamentul infectiilor cu germeni sensibili, ca: faringita, bronsita, pneumonia, amigda-lita, endocardita bacteriana (infectia uneia dintre tunicile inimii, endocardul), sifilisul, blenoragia si angina lui Vincent, si in prevenirea crizelor de reumatism articular acut. Spectrul penicilinelor este, in general, ingust. Bacteriile sensibile la aceste medicamente sunt putin numeroase: bacilul difteriei, gonococul, Liste ria, meningococul, pneumo-cocul, stafilococul, streptococul etc.. De altfel, bacteriile devin din ce in ce mai rezistente la peniciline; unele secreta o enzima, penicilinaza, capabila sa distruga mai multe varietati de penicilina. Administrarea penicilinelor nu se poate face (cu exceptia penicilinei V) pe cale orala; aceste antibiotice sunt administrate deci pe cale injectabila, intramusculara sau intravenoasa. Penicilinele sunt medicamente foarte putin toxice, chiar in doze puternice, dar ele pot provoca accidente alergice grave, ceea ce interzice administrarea lor la persoanele sensibile la betalactamine.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Peninsula - enciclopedia universala

Peninsula:  portiune de uscat de diferite dimensiuni si contururi care inainteaza in largul oceanului, marii sau a unui lac, fiind inconjurata din trei parti de apa.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 57 58 59

60

61 62 63 »
«

»