´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 64

Perforatie - enciclopedia universala

Perforatie:  Deschidere patologica a peretului unui organ cavitar. Perforatiile privesc indeosebi tubul digestiv: stomac, duoden, mai rar colonul sau rectul. Acestea sunt caracteristice: durere abdominala brusca si intensa, insotita de oprirea emisiei de materii fecale si de gaze, de varsaturi si de o alterare a starii generale (febra, stare de soc). Palparea abdomenului pune in evidenta o contractie dureroasa (ventru de lemn). Perforatia antreneaza iruperea in cavitatea abdominala a gazelor si lichidelor digestive, precum si o peritonita (inflamatia peritoneului). Acesta constituie o urgenta, un tratament intarziat expune la suprainfectie peritoneala si septicemie. El este in esenta chirurgical: curatarea cavitatii etc.), drenajul. Spitalizarea este, in general, destul de indelungata, dar urmarile operatorii sunt bune, atunci cand interventia este facuta fara intarziere.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Perforatie de timpan - enciclopedia universala

Perforatie de timpan:  Deschidere accidentala sau terapeutica (paracenteza) a peretelui timpanului. O perforatie accidentala a timpanului este provocata, in general, de o otita acuta sau cronica, sau de introducerea in ureche a unui betisor invelit in vata sau a unui ac de par. Mai rar, ea rezulta dintr-un barotraumatism, exces de presiune pe fata externa a timpanului survenind de cele mai multe ori in cursul unei scufundari submarine sau a unei coborari prea rapide cu avionul. In tratamentul unor otite acute, medicul este nevoit sa practice paracenteza, perforatie a timpanului care lasa sa curga puroiul. O perforatie mica se poate sa nu se traduca prin nici un simptom. In alte cazuri, ea antreneaza o durere, chiar o surditate mai mult sau mai putin importanta. Daca urechea medie este iritata sau infectata, se produce o otoree (scurgere de lichid limpede sau purulent), uneori cu multe intermitente, spre exteriorul urechii. Baile in piscina sunt total contraindicate in caz de perforatie a timpanului, precum si orice picaturi auriculare care nu sunt prescrise de medic. O perforatie mica sau medie se inchide spontan in cateva saptamani. In schimb, o perforatie mai mare trebuie sa fie reparata pe cale chirurgicala.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Perfuzie - enciclopedia universala

Perfuzie:  Procedeu care permite injectarea lenta si continua a unui lichid in circulatia sangvina, de obicei printr-o vena. Perfuziile venoase permit administrarea de medicamente, de solutii electrolitice (sodiu, potasiu etc.) si/sau glucozate ("seruri"), de derivate de sange sau de produse de hranire artificiala (pe baza de glucide, de lipide si de acizi aminati). Ele sunt indispensabile de indata ce calea orala si tubul digestiv nu mai pot fi utilizate. Aplicarea unei perfuzii venoase periferice trebuie sa fie realizata perfect aseptic, dupa punerea unui garou si antisepsia pielii, iar materialul de acces vascular este acoperit cu un pansament steril. Pansamentele, refacute la intervale regulate, sunt inlocuite de indata ce se umezesc sau se dezlipesc. Tubulaturile de acces trebuie sa fie schimbate la fiecare 24 sau 48 de ore. Aceste manipulari, schimbarea flaconului si administrarea medicamentelor prin tubulatura de perfuzie, trebuie sa fie facute cu mari precautiuni de asepsie. Complicatiile locale constituie principalul risc al perfuziilor. Inflamatia, frecventa, se traduce prin dureri si printr-o roseata in jurul punctului de punctionare si pe traiectul venei, uneori printr-un edem. Infectia este cea mai grava complicatie de invins.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pergament - enciclopedia universala

Pergament:  Piele (de oaie, de vitel etc.) prelucrata special pentru a se putea scrie pe ea, folosita in trecut in loc de hartie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 61 62 63

64

65 66 67 »
«

»