´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 65

Peri - enciclopedia universala

Peri:  Elemente filiforme foarte bogate in proteine denumite keratine, care fac parte dintre fanere, anexe ale pielii. Pana la pubertate, corpul este acoperit de un puf fin. La pubertate, perii cresc, se ingroasa si se inchid la culoare sub axile, pe pubis si la majoritatea barbatilor si la unele femei -pe tors, pe membre, in nari si in conducturile auditive externe, precum si pe fata. Morfologia perilor este variabila: sectiune ovala la europeni si negri, rotunda la asiatici. Importanta si topografia pilozitatii depind, pe de o parte, de hormonii androgeni (abundenti la barbat) si, pe de alta parte, de un factor ereditar. Melanina este responsabila de culoarea perilor, in timp ce keratinele le confera consistenta. Perii si parul au aceeasi structura. Partea perilor situata in piele, care ia nastere in derm si traverseaza epidermul, este numita radacina, iar partea vizibila - tija. Radacina si tija cuprind 3 cilindri concentrici: maduva in centru, inconjurata de scoarta, bogata in melanina si in keratine, si cuticula, bogata si ea in keratine. Epidermul, la inaltimea porului (orificiul prin care firul iese la suprafata pielii), se infunda pentru a forma in jurul radacinii o teaca denumita folicul pilos. Acest folicul se termina printr-o umflatura, bulbul, care prezinta la baza sa o mica depresiune, papila, prin care patrund vasele de hranire. Un muschi minuscul, denumit erector al firului de par, sau oripilator, este intins oblic intre bulb si epiderm; cand acest muschi se contracta, parul se ridica ("piele de gaina"): acesta e. ste reflexul pilomotor. O glanda sebacee este uneori anexata firului de par si formeaza atunci impreuna cu el un folicul pilosebaceu. Numerosi factori contribuie la cresterea parului. Ereditatea joaca un rol esential, in particular asupra lungimii firelor de par. Factorul sezonier se traduce printr-o crestere a numarului de fire de par in faza telogena vara, deci printr-o cadere mai importanta a parului toamna. Factorii metabolici, ca o carenta in acizi aminati, in saruri minerale, in acizi grasi si in vitamine, pot antrena fie o cadere, fie o depigmentare sau o finete excesiva a parului. UFactorii hormonali joaca, de asemenea, un rol important. Hirsutismul este o pilozitate excesiva la femeie, uneori cauzata de un exces de androgeni. Alopecia (caderea sau absenta perilor si a parului) poate constitui consecinta a numeroase boli (lupus, lichen, pelada etc.) sau poate fi congenitala.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Periadenita - enciclopedia universala

Periadenita:  Ansamblu constituit dintr-o adenita (inflamatie a unui ganglion limfatic) si zona inflamatorie care o inconjoara.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Periarterita nodoasa - enciclopedia universala

Periarterita nodoasa:  Inflamatie a peretelui arterelor de calibru mediu si mic, care compromite irigarea tesuturilor. Cauzele periarteritei nodoase nu sunt complet cunoscute. Mecanismul leziunilor este o reactie autoimuna fd cursul careia organismului i se ataca peretii arterelor. Boala poate surveni la orice varsta, dar afecteaza mai ales adultul de sex masculin. Periarterita nodoasa se manifesta adesea la inceput prin semne generale: febra, pierderea in greutate, cu dureri articulare si musculare. In continuare, aspectul clinic depinde de localizarile atingerii vasculare: manifestarile pot fi cutanate (purpura, urticarie, noduli subcutanati); renale (glomerulonefrita cu insuficienta renala, hipertensiune arteriala severa); neurologice (tulburari senzivomotoare periferice ca o multinevrita, atingere a sistemului nervos central care se traduce prin convulsii, o hemoragie meningeana etc.); cardiovasculare (atingere a coronarelor cu risc de infarct al miocardului, vascularitate distala cu fenomen Raynaud, uneori gangrena degetelor); digestive (dureri abdominale, diaree frecventa, eventual hemoragii digestive). Evolutia bolii se face prin pusee succesive, prognosticul fiind grav in absenta tratamentului. Acesta face apel la corticosteroizi si la imunosupresoare, chiar la plasmafereza (schimb plasmatie). Tratamentul permite stoparea evolutiei in majoritatea cazurilor, dar cu pretul unor complicatii legate de terapeutici (modificari cutanate, osteoporoza, infectii).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Periartrita - enciclopedia universala

Periartrita:  Orice afectiune provocata de o inflamatie a tesuturilor din vecinatatea articulatiilor. Periarteritele, boli favorizate de imbatranirea tesuturilor, afecteaza, in general, subiectii varstnici sau, mai rar, subiectii tineri si sportivi. Ele afecteaza bursele seroase periarticulare (spatiile de alunecare), capsula articulara (tesutul fibros care inconjoara articulatia), ligamentele, tendoanele si tecile lor, chiar muschii invecinati ai articulatiei. Periarterita cotului poate fi legata de o epicondilita (inflamatie a tendoanelor care se insera pe epicondil, excrescenta osoasa situata la extremitatea inferioara a humerusului), frecventa la jucatorul de tenis (tennis-elbow), de o epitro-hleita (inflamatie a epitrohleei, excrescenta osoasa situata pe partea interna a cotului) sau unei bursite retroolecraniene (inflamatie a bursei seroase situata in spatele olecranului, excrescenta posterioara a cubitusului de la nivelul articulatiei cotului). Periartrita soldului este provocata, in general, de o tendinita a muschilor fesieri, responsabila de o durere atunci cand subiectul departeaza coapsa de axa corpului, sau de o tendinita a muschilor abductori, frecventa la sportiv (rugby, fotbal).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 62 63 64

65

66 67 68 »
«

»