´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 71

Persistenta a canalului arterial - enciclopedia universala

Persistenta a canalului arterial:  Anomalie caracterizata prin absenta inchiderii, dupa nastere, a canalului care leaga la fat aorta de ramura stanga a arterei pulmonare. Canalul arterial este sistematic obliterat pe cale chirurgicala. Foarte recent a fost propusa o metoda de inchidere a canalului arterial: ea consta din amplasarea, in cursul unui cateterism (introducerea unei sonde pe cale vasculara), unui fel de dubla umbrela. Rezultatele tratamentului si prognosticul sunt excelente.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

PERT - enciclopedia universala

PERT:  Este o categorie fundamentala a tuturor operelor epice si dramatice; el ocupa locul principal in sistemul operei literare, alaturi de alte categorii precum istorie si discurs, spatiu si timp, etc. Constructia personajului

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Perusul - enciclopedia universala

Perusul:  este reprezentantul familiei papagalilor care se creste cel mai usor. Omul l-a domesticit de la inceputul secolului al 19-lea. Exista perusi de marimi si culori foarte diferite (alb, galben, verde, albastru, rosu). Perusul este un animal foarte sociabil; de aceea, se pun adesea mai multi perusi impreuna in aceeasi colivie sau voliera. Daca te ocupi de un perus de cand se naste, poti chiar sa-l domesticesti usor. La varsta adulta perusul mascul are partea de deasupra ciocului (care se numeste ceara) albastra sau purpurie; la femela partea aceasta este maro si devine mai inchisa primavara, atunci cand ea este pregatita de fecundare. In acest moment, pentru ca perusii sa aiba conditii optime, colivia lor trebuie sa contina cuibare. Atunci ai putea spera sa vezi cum femela isi depune cele 4 pana la 6 oua, cate 1 ou la 2 zile. Dupa 18 zile de clocire, micii perusi ies din oua si sunt hraniti de parinti timp de 1 luna.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Perversiune - enciclopedia universala

Perversiune:  Cautarea unei satisfactii considerata ca regresiva in raport cu dezvoltarea psihosexuala a adultului. Conform psihanalizei, perversiunea este o intoarcere la sau o fixatie pe componentele sexuale primitive, apartinand sexualitatii infantile, care este prezenta la oricare individ, dar in stare de ramasite: sadomasochism, fetisism, voyeurism, exhibitionism, coprofagie etc.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 68 69 70

71

72 73 74 »
«

»