´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 72

PES - enciclopedia universala

PES:  Poly-Ellipsoid-System - descrie farurile la care lumina (de halogen sau de xenon) este proiectata pe strada printr-un reflector eliptic. Avantajul acestui sistem consta in proiectarea la inaltime mica a razei de lumina si intr-o iluminare foarte buna.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pesacov, Gheorghe - enciclopedia universala

Pesacov, Gheorghe:  (n. 15 aprilie 1785, Vidin, Vlaho-Clisura, Bulgaria - d. 1 noiembrie 1854, Bucuresti; nume la nastere: Gheorghian Pesica) poet. Aroman. A semnat si Pestrasescu. Translator la Arhivele Statului. A scris versuri in romana, bulgara, greaca. In bune relatii cu Vacarestii, ii cunostea pe Anton Pann si B. P. Mumuleanu. A participat la miscarea revolutionara a lui Tudor Vladimirescu (1821) . Lucrari: Prietenia din univers, 1847.A lasat in manuscris Memorii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pesar - enciclopedia universala

Pesar:  Instrument care permite corectarea unor anomalii de pozitie a uterului (retrodeviatia, histeroptoza). Un pesar este un inel de cauciuc mai mult sau mai putin flexibil, de dimensiuni adaptate. Introdus in vagin in asa fel incat colul uterin sa proemineze in centru, el indreapta uterul. Purtatul unui pesar este recomandat atunci cand operatia de prolaps uterin (coborarea uterului) este contraindicata (de exemplu la femeile in varsta, din cauza contraindicatiilor anestezice). Un pesar necesita o supraveghere medicala regulata.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pescarusul - enciclopedia universala

Pescarusul:  are obiceiul de a manca tot, fara alegere (chiar si continutul pubelelor), face ca pescarusul sa nu fie foarte simpatizat. Si totusi el este un gunoier folositor. De fapt, curata plajele si porturile de deseuri (animale moarte, resturile de la picnicuri). Problema pe care o reprezinta pescarusii tine mai ales de numarul lor mare. Pescarusul se gaseste aproape peste tot in lume. El cuibareste in colonii pe tarmuri, dar si pe campuri si poate fi intalnit si in orase. Cuibul sau este alcatuit din plante si gunoaie asezate direct pe pamant. Femela depune 3 oua de culoare verde-oliv si le cloceste intre 3 si 4 saptamani. Pata portocalie care se gaseste pe varful ciocului adultilor serveste puiului drept tinta; atunci cand ii este foame, el loveste aceasta parte a ciocului parintilor, care ii regurgiteaza hrana. Tanarul pescarus poate zbura dupa 6 saptamani.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 69 70 71

72

73 74 75 »
«

»