Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 73

Pescarusul albastru - enciclopedia universala

Pescarusul albastru:  este o pasare incantatoare. Marimea sa variaza intre 16 si 35 cm. Capul mare si ciocul lung si puternic in forma de pumnal ii dau silueta sa caracteristica. Asa cum o indica si numele, el isi pescuieste prada. Metoda sa de pescuit este foarte elaborata! Cocotat pe o ramura in apropierea apei, scruteaza cu vederea lui patrunzatoare apa si asteapta sa vada trecand un peste sau o broasca. Atunci plonjeaza in apa ca un bolid, inhata prada in cioc si o duce cu el. Dupa revenirea pe ramura, isi omoara prada izbind-o de o creanga, apoi o inghite dintr-o data. Traieste in singuratate, in afara perioadei de reproducere, cand pentru scurt timp se formeaza cupluri. Indragostitii sapa atunci un cuib in mal si femela depune in el 5 pana la 7 oua albe, pe care cei doi parinti le clocesc timp de 3 saptamani. Principalii pradatori ai pescarusului albastru sunt sobolanul-de-apa, nevastuica si vulpea.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pescarusul albastru (Alcedo atthis) - enciclopedia universala

Pescarusul albastru (Alcedo atthis):  Este o pasare de talie mice, cu o lungime de 18 cm, dar de o frumusete deosebita. Are reflexii si luciri de spui ca este o faptura din povesti sculptata in pietre pretioase. La noi este la mare intrecere in frumusete cu prigoria. Este o incantare deosebita a ochiului atunci cand le zarim. Mai este cunoscut si sub denumirea de pescaras albastru. Corpul pescarusului albastru pare scund si indesat, cu coada scurta si ciocul lung. Pare o torpila gata de lansare. Pe spate si pe crestetul capului gasim diferite nuante de albastru, de la albastru deschis ca cerul si pana la albastru cenusiu. Pe burta este brun rosiatic. Gasim si cateva zone albe, sub cioc si de fiecare parte a capului. Deschiderea aripilor este de 24-26 cm iar greutatea de 3540 g. Pescarusul albastru este in numar mai mare in delta dar il putem vedea si in apropierea apelor de munte. De obicei sta pe o creanga deasupra apei, ca o stana de piatra iar atunci cand zareste prada plonjeaza in apa ca o sageata. Dupa ce revine pe greanga cu pestisorul in cioc, il aseaza astfel incat sa vina cu capul inainte. Prefera apele limpezi unde poate observa mai usor prada. Dupa ploi, atunci cand vin apele tulburi nu se poate hrani. Cuibul il construieste in malurile apelor, printr un tunel de aproximativ 1m si cu o camera in capat. In luna aprilie femela depune pana la 6 oua pe care le clocesc cu randul ambii parteneri. Perioada de incubatie este de 20 de zile iar daca conditiile sunt favorabile creste in fiecare an 2 serii de pui. Pescarusul albastru este o pasare sedentara. Migreaza doar exemplarele care cuibaresc in N-E Europei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pescarusul cu picioare galbene (Larus michahellis) - enciclopedia universala

Pescarusul cu picioare galbene (Larus michahellis):  Este o pasare sedentara intalnita in apropierea baltilor si a lacurilor si de-a lungul litoralului. Este adaptata foarte bine si habitatului urban unde profita de abundenta hranei. Mult timp a fost considerata o subspecie a pescarusului argintiu care este specific zonei nordice a Europei. Cu acesta se aseamana foarte mult la infatisare si de aici au aparut si multele controverse si confuzii. In Romania sunt si carti de specialitate unde specia este prezentata ca fiind Larus argentatus, adica pescarusul argintiu iar in mediul online pescarusul cu picioare galbene este aproape inexistent si prezentat ca fiind pescarusul argintiu. Exista si o subspecie a pescarusului cu picioare galbene - Larus cachinnans. Pescarusul cu picioare galbene este definit de culorile gri-argintiu, alb, negru si galben. Diferentele fata de pescarusul argintiu sunt la picioare, unde pescarusul cu picioare galbene are un colorit galben iar cel argintiu roz. Coloratia de gri-argintiu de pe spate este mai pronuntata si mai inchisa la nunta la pescarusul cu picioare galbene. Sub cioc se poate vedea o pata de culoare rosie. Tinerii au o coloratie pestrita de brun cu alb, cu ciocul si picioarele inchise la culoare. Lungimea pescarusului cu picioare galbene este de 55-65 cm, anvergura aripilor de 1,3 - 1,5 m iar greutatea de 750 - 1200 g. Hrana este constituita din pesti si diferite specii acvatice pe care le prinde direct din zbor sau prin scufundari superficiale. In zonele urbane se hraneste si cu resturi menajere. Este considerata o pasare daunatoare pentru ca distruge des cuibul altor pasari din care mananca puii sau ouale. Pescarusul cu picioare galbene isi face cuibul pe plajele intinse, pe stanci atunci cand cuibareste pe litoral sau pe cladiri pentru perechile care cresc puii in zonele urbane. Femela depune 2-3 oua intr-o singura serie pe an.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pescarusul cu trei degete (Larus trydactila) - enciclopedia universala

Pescarusul cu trei degete (Larus trydactila):  Este o pasare care cuibareste in Nordul Europei, in special pe coastele litorale ale Marii Britanii, Insulelor Feroe, Islandei si Nordul peninsulei Scandinave. Prezenta lui in avifauna tarii noastre este considerata accidentala si cu toate astea, in ultimii ani, este semnalata prezenta sa constanta in sezonul rece pe unele lacuri din interiorul tarii si pe litoral. Dintre toti pescarusii, pescarusul cu trei degete isi petrece cel mai mult timp in larg si ajunge pe tarm doar pentru a cuibari. Penajul este alb cu spatele argintiu si varfurile aripilor negre. Ciocul este galben iar piciorele sunt scurte si negricioase. Exemplarele tinere au ciocul negru si un guler specific tot de culoare neagra. Lungimea corpului este de 38 - 40 cm, deschiderea aripilor de 95 - 110 cm si greutatea de 300 - 500 g. Hrana este alcatuita aproape exclusiv din peste pe care il prinde la suprafata apei sau prin scufundari la mica adancime. Unele exemplare urmaresc traulerele de pescuit pentru a se hrani cu pestele prins in navod si cu resturile rezultate din procesarea pestelui. Pescarusul cu trei degete cuibareste pe stancile coastelor litorale dar nu refuza nici constructiile cu deschidere catre mare. Femela depune 2-3 oua intr-o singura serie pe an. Ambii parinti participa la cresterea puilor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 70 71 72

73

74 75 76 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct