´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 74

Pescarusul razator (Larus ridibundus) - enciclopedia universala

Pescarusul razator (Larus ridibundus):  Este o pasare sedentara care poate fi intalnita in apropierea baltilor, in delta, pe litoral si pe cursul Dunarii si al raurilor mari. Este o prezenta permanenta in aproape toata Europa mai putin in extremitatea nordica unde sunt perechi care merg pentru a cuibari doar in perioada verii. In Romania este specia de pescarus cea mai des intalnita si cu cea mai mare arie de raspandire. Denumirea de pescarus razator a fost data dupa sunetele ascutite pe care le scoate care dau impresia ca rade. Coloritul penajului este alb, cu spatele si aripile in nuante gri-argintii iar varful aripilor si capul este de culoare brun inchis spre negru. Iarna capul devine complet alb cu pata specifica de culoare inchisa din dreptul urechilor. Ciocul si picioarele sunt rosiatice vara iar iarna sunt rozalii iar ciocul are o pata neagra in varf. Lungimea pescarusului razator este de 35 cm, anvergura aripilor de 1m iar greutatea de 250-350 g. Hrana este alcatuita din pesti, viermi insecte, seminte pe care le cauta atat in apa cat si pe sol. Cei adaptati mediului urban nu ocolesc resturile menajere. Cuiburile sunt construite pe insule, plauri sau pe plaje din iarba si vegetatie acvatica. Femela depune 2-3 oua intr-o singura serie pe an pe care le cloceste prin rotatie cu masculul aproximativ 23 de zile. Doar in iernile foarte grele se retrag catre zonele sudice ale Europei. Pescarusul razator nu prezinta interes pentru vanatoare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pesches - enciclopedia universala

Pesches:  Dar anual, in bani sau in natura, pe care domnii Tarilor Romane il trimiteau sultanilor si altor demnitari ai Portii Otomane.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Peste - enciclopedia universala

Peste:  Animal vertebrat acvatic a carui carne are o compozitie nutritionala apropiata de cea a carnurilor comestibile de pasari si mamifere. Pestele aduce tot atatea proteine ca si carnea (intre 16 si 20 grame proteine pe 100 grame). El mai contine si numeroase minerale (potasiu, clor, sodiu, calciu etc.), oligoelemente (zinc, fluor, mangan, iod etc.) si vitamine ale grupului B Carnea pestelui gras, ca si ficatul tuturor pestilor, contine in plus vitaminele A si D. Valoarea energetica a pestilor variaza de la 70 la mai mult de 200 kilocalorii pentru 100 grame, in functie de continutul lor in lipide: mai putin de 1 % pentru pestele slab; intre 1 si 5% pentru pestele semigras; intre 5 si 15% pentru pestele gras. Este recomandabil sa se consume peste cel putin de doua ori pe saptamana.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pestele arici - enciclopedia universala

Pestele arici:  este un peste din marile tropicale poate avea o lungime mai mare de 50 cm. Este acoperit de spini, in mod obisnuit indreptati de-a lungul corpului spre spate. Dar, la cea mai mica amenintare, el poate sa se umfle ingurgitand in stomac apa sau aer. Atunci isi poate dubla sau chiar tripla volumul si ia forma unui sac mare, rotund si presarat cu tepi. Forma aceasta de pernita cu ace este cea care i-a adus pe merit numele! Atunci devine imposibil de prins fara sa intepe si prin aceasta infatisare isi intimideaza inamicii. Tot sub aceasta forma oamenii il usuca si apoi il folosesc pentru confectionarea de suveniruri, lanterne sau abajururi! El se hraneste cu scoici, corali, arici de mare si crustacee, carora le zdrobeste scheletele fara dificultate, gratie ciocului sau puternic si taios. Acest cioc este format de fapt din cei 2 dinti (singurii pe care-i are, cate unul pe fiecare maxilar) care i-au adus numele sau latin: Diodon, ceea ce inseamna peste cu doi dinti!

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 71 72 73

74

75 76 77 »
«

»