´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 75

Pestele-clovn - enciclopedia universala

Pestele-clovn:  (sau amphiprion) este un peste mic, intre 6 si 15 cm, care face parte din peisajul recifelor de corali. Ii este specific faptul ca traieste intotdeauna in asociatie cu o anemona de mare voluminoasa. La cel mai mic pericol, el se refugiaza imediat intre tentaculele anemonei. De fapt, intepatura tentaculelor urzicatoare este foarte dureroasa si uneori chiar mortala pentru celelalte animale, dar nu si pentru pestele-clovn! Astfel, anemona ii ofera un adapost foarte eficace. In schimb, ea se ospateaza cu ceea ce ramane de la mesele lui. Pestii-clovn traiesc in cupluri unite pe viata si isi apara cu strasnicie teritoriul. Atunci cand cuplul si-a gasit anemona, rar se mai intampla sa se indeparteze de ea. In timpul reproducerii masculul curata o portiune de stanca in apropierea anemonei; femela depune aici cele 300 pana la 700 de icre pe care masculul le vegheaza pana cand ies puii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pesteri - enciclopedia universala

Pesteri:  goluri naturale subterane. in interiorul lor se gasesc formatiuni concretionale, cum ar fi stalactitele (in forma de turturi pe tavan), stalagmitele (pe podea); coloanele (formate prin unirea stalactitelor cu stalegmitele); draperiile, candelabrele s. a.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pesticid - enciclopedia universala

Pesticid:  Produs mineral sau organic (saruri de cupru, de arsen, acid sulfuric etc.), destinat sa protejeze oamenii, animalele sau plantele impotriva diferitilor flageli (germeni, paraziti, animale daunatoare) distrugandu-i. Este vorba, dupa caz, de insecticid, erbicid, fungicid, nematocid (produs care distruge viermii), raticid etc. Pesti-cidele pot fi responsabile de intoxicatii prin inhalare, prin contact cutanat sau prin ingestie. Este important deci sa se respecte strict modul de utilizare si sa fie pastrate in locuri care nu sunt la indemana copiilor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pesticide - enciclopedia universala

Pesticide:  substante chimice minerale sau organice de sinteza utilizate contra daunatorilor din agricultura.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 72 73 74

75

76 77 78 »
«

»