´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 76

Pestii - enciclopedia universala

Pestii:  sunt cele mai vechi vertebrate; ei au aparut pe pamant acum 450 de milioane de ani. In prezent, ei sunt reprezentati de circa 22.500 de specii. Pestii sunt animale cu sange rece: temperatura corpului lor este aceeasi cu a apei in care traiesc. Toti pestii, tineri sau adulti, traiesc in apa (apa dulce sau apa de mare); ei respira cu ajutorul branhiilor. Branhiile sunt formate din numeroase lamele dispuse de fiecare parte a capului intr-o cavitate numita camera branhiala. La pestii ososi (ca tonul sau ca pastravul), camerele branhiale sunt protejate de un opercul (numit uneori si ureche), care se poate inchide. In schimb, la pestii cartilaginosi (ca rechinul plat, cainele de mare si rechinul), camerele branhiale nu sunt inchise si se vad de la exterior: acestea sunt fantele branhiale. Apa inghitita de peste trece din gura in camerele branhiale, unde spala branhiile; in timpul acestei treceri, branhiile absorb oxigenul din apa. Exista si unii pesti care pot sa traiasca in afara apei timp de ore intregi. Se spune ca sunt amfibieni. De fapt, ei reusesc sa respire in aer pentru ca fie pe langa branhii au si plamani (ca pestii dipnoi), fie gura lor este strabatuta de foarte numeroase vase sanguine mici prin care sangele poate capta oxigenul din aer (ca la perioftalmi)! Pielea pestilor este acoperita cu solzi care se suprapun, ca si tiglele unui acoperis. Rechinii insa nu au solzi, ci o piele acoperita cu niste dinti minusculi. Nu ii vezi cu ochiul liber, dar daca treci cu mana peste o piele de rechin, vei vedea ca este rugoasa ca o hartie de slefuit! Pestii isi mentin echilibrul si se propulseaza in apa gratie inotatoarelor lor, care sunt: pectoralele, ventralele, dorsala sau dorsalele, analele si caudala (coada). Cu exceptia rechinilor, pestii sunt aproape toti ovipari: icrele sunt fecundate de mascul, dupa ce femela le-a depus in apa. La rechini exista acuplare si femela depune icre deja fecundate sau chiar, in cazul unor specii, aduce pe lume pui aproape formati. Majoritatea pestilor au o vezica inotatoare; aceasta este un sac situat in corp, care se poate umple mai mult sau mai putin cu gaz si care ii permite pestelui sa pluteasca fara sa faca efort.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Petesie - enciclopedia universala

Petesie:  Mica leziune rosie sau albastruie a pielii sau mucoaselor, caracteristica pentru purpura.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Petica, Stefan - enciclopedia universala

Petica, Stefan:  (n. 15 octombrie 1877, Sucesti, jud. Galati - d. 17 octombrie 1904, Bucuresti) - poet. A absolvit Literele si Filosofia la Bucuresti, intrand de timpuriu in miscarea socialista. Este unul dintre cei mai cunoscuti poeti simbolisti: Fecioara in alb, 1902; Cantecul toamnei, 1909 postum. A mai scris poeme in proza, eseuri: Estetismul lui Ruskin, Poezia noua, Decadenta sculpturii, teatru: Fratii, 1902.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Petit mal epileptic - enciclopedia universala

Petit mal epileptic:  Forma de epilepsie generalizata (afectand in totalitate cortexul cerebral). Petit mal epileptic, denumit simplu petit mal in limbajul curent, grupeaza doua tipuri ale acestei afectiuni. Absentele epileptice sau absentele debuteaza intre 4 si 6 ani. Ele constau intr-o suspendare a starii de constienta de vreo 30 de secunde; bolnavul isi intrerupe activitatile, nu le misca, nu raspunde la chemare; privirea ii ramane fixa. Crizele dispar de cele mai multe ori la pubertate dar se poate intampla, in 40% dintre cazuri aproximativ, ca ele sa fie inlocuite cu crize de grand mal (alta forma, majora, de epilepsie generalizata). Tratamentul face apel al antiepileptice. Petit mal mioclonic, forma mai rara, incepe intre 13 si 20 de ani si consta in mioclonii (secuse musculare) sincrone de ambelor parti ale corpului, afectand mai ales membrele superioare. Crizele survin dimineata, la putina vreme dupa Irezire. Tratamentul este cel al epilepsiei (medicamente Mtiepileptice), prognosticul este bun, dar unii pacienti dezvolta in continuare un grand mal.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 73 74 75

76

77 78 79 »
«

»