´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 79

Petrovici, Ion - enciclopedia universala

Petrovici, Ion:  (n. 54 iunie 1898, Tecuci - d. 17 februarie 1972, Bucuresti) - filosof si memorialist. Discipol al lui Titu Maiorescu, ministru al Culturii si Propagandei, membru al Academiei (1934) , exclus (1948) si reconfirmat (1990) . Dupa razboi a facut inchisoare. Prieten cu Leon Brunschvicg si Nicolai Hartmann, exeget al lui Kant si Schopenhauer. In domeniul literaturii a scris Amintiri universitare, 1920, Figuri disparute, 1937; Amintirile unui baiat de familie, 1938; De-a lungul unei vieti, 1966. Camil Petrescua fost unul dintre admiratorii sai in materie de filosofie si a publicat un studiu in Istoria filosofiei romane, 3 vol., 1938, dedicat lui Ion Petrovici. De altfel intreaga istorie este un omagiu lui I.P.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Petru Cercel - enciclopedia universala

Petru Cercel:  (n. ~1545 - d. ~1590) carturar. Fiul domnitorului muntean Patrascu cel Bun. A fost ostatic la Constantinopol, 1555, apoi exilat in insula Rhodos, apoi intr-o inchisoare din Siria. Fuge in 1569 la Alep. De acolo ajunge la Brasov si, protejat de regele Sigismund al Poloniei (1572) , colinda Europa: Viena, Genova, Roma, Paris. I-a cunoscut pe imparatii Maximilian al II-lea in Italia, Henric al II-lea in Franta, pe papa Grigore al XIII-lea. Stia douasprezece limbi si visa sa trezeasca spiritul european pentru a reactiona contra otomanilor. A ajuns domn al Tarii Romanesti (1583-1585) cu sprijin francez, a edificat Curtea si biserica Domneasca de la Targoviste, monument renascentist. Mazilit, se retrage in Trnsilvania, e intemnitat la Hust, evadeaza, se duce din nou la Viena, Venetia, Roma, Constantinopol. Acolo este intemnitat la Edicule si ucis in drum spre Rodos. Iradierea culturala a scurtei sale domnii a fost insa uriasa. Mai tarziu, renasterea bancoveneadsca i s-a datorat. A avut relatii stranse cu tipograful Coresi, din Brasov, caruia i-a comandat un Evangheliar, 1583.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Petunia surfinia - enciclopedia universala

Petunia surfinia:  Are o crestere foarte rapida si este disponibila in diferite culori, printre care: alb, roz, rosu, albastru, violet. Prezinta o ramificare mult mai bogata decat petunia. Planta a fost creata in anii 1989-1990 de specialistii japonezi prin diferite incrucisari. Aceste exemplare infloresc pana la sfarsitul verii. Alegeti un loc cu semiumbra si va veti bucura din plin de mirosul lor parfumat.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

PEX - enciclopedia universala

PEX:  (Packet EXchange protocol) - protocol "oficial" Internet cu o arie larga de raspandire.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 76 77 78

79

80 81 82 »
«

»