Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 81

Philippide, Alexandru - enciclopedia universala

Philippide, Alexandru:  (n. 1 mai 1859, Barlad - d. 12 august 1933, Iasi) - filolog. A absolvit Literele la Iasi. Specializare la Halle. Profesor la Universitatea din Iasi. Intemeietor al scolii lingvistice de la Iasi. Membru al Academiei. A scris lucrari stiintifice: Principii de istoria limbii, 1894; Gramatica elementara a limbii romane, 1897. A emis o teorie originala despre formarea limbii si a poporului roman: Originea romanilor, 2vol., 1925-1928.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Philippide, Alexandru Al. - enciclopedia universala

Philippide, Alexandru Al.:  (n. 1 aprilie 1900, Iasi - d. 8 februarie 1979, Bucuresti) - scriitor. A absolvit Dreptul, Literele si Filosofia la Iasi. Specializari la Berlin si Paris. A lucrat la Ministerul de Externe si Ministerul Propagandei. A fost membru al Academiei (1963) . S-a remarcat indeosebi ca poet, romantic prin sensibilitate si modem in expresie: Aur sterp, 1922; Stanci fulgerate, 1930; Visuri in vuietul vremii, 1939) ; Monologin Babilon, 1967. Ca prozator a scris nuvele fantastice: Floarea din prapastie, 1942. In ultima parte a vietii a scris eseuri remarcabile despre Andersen, William Blake, Cehov, Kleist, Lermontov, Schiller, Thomas Mann: Studii de literatura universala, 1966. A tradus din Hoffmann, Holderlin, Novalis, Morike, Rilke, Goethe, Schiller, Heine, Thomas Mann, Voltaire, Baudelaire, Puskin, Lermontov. Laureat al Marelui Premiu al Uniunii Scriitorilor (1977) si al Premiului Herder (1967) .

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

PIA - enciclopedia universala

PIA:  (Peripheral Interface Adapter) - adaptor de interfata periferica.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pian - enciclopedia universala

Pian:  Boala infectioasa endemica provocata de o varietate de treponema, Treponema pertenue. Aceasta boala se observa mai ales in tarile calde si umede (Africa tropicala, Guiana si Asia). Transmiterea se face adesea in copilarie, in principal prin contact cutanat direct cu leziunea unui subiect infectat. Boala evolueaza in trei faze. Faza primara, care urmeaza unei incubatii de 4 saptamani, corespunde aparitiei sancrului pianic de inoculare, papula cu un diametru de la 1, 5 pana la 2 centimetri, afectand mai ales membrele inferioare. Faza secundara survine intr-un interval de 3 pana la 6 luni de la aparitia primelor semne si da leziuni numite pianoame, mici ridicaturi umflate de culoare roz, care se rup cu usurinta si se acopera de o crusta. Aceste leziuni predomina pe membrele inferioare si se grupeaza in placi sau in inele. Intr-un al doilea timp apar leziuni uscate (pianide), grupate in placarde pe umeri si pe coapse. In sfarsit, in acest stadiu este frecventa o atingere osteoarticulara, insotita de o osteita necrozanta si mutilanta a nasului (inflamatie oaselor nasului care provoaca deformarea si marirea acestuia) si a maxilarelor superioare. Faza tertiara survine dupa mai multi ani de latenta si se traduce prin gome cu ulceratii sau cu leziuni osoase multiple. Totusi, spre deosebire de sifilis, pianul nu provoaca nici manifestari viscerale, nici leziuni nervoase. Tratamentul eficace, consta in administrarea de penicilina in doze mari pe cale intramusculara.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 78 79 80

81

82 83 84 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct