´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 84

Picatura groasa - enciclopedia universala

Picatura groasa:  Examen microscopic al unei picaturi de sange ce permite decelarea prezentei parazitilor in organism.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Picior - enciclopedia universala

Picior:  Extremitate a membrului inferior, articulata cu gamba prin glezna si terminata cu degetele piciorului. Piciorul are un rol atat static (el sustine greutatea corpului si permite echilibrul multumita pozitiei sale in unghi drept in raport cu axa gambei) si dinamic (el permite propulsarea corpului inainte). Scheletul sau este constituit, incepand din spate spre fata, din tars (astragal, calcaneu, scafoid, cuboid si cele trei cuneiforme), metatars si falange, care formeaza scheletul degetelor de la picioare. Suprafata plantara a piciorului este sediul unei concavitati denumita bolta plantara. Piciorul este atins de mai multe tipuri de afectiuni, adesea agravate de purtatul de incaltaminte nepotrivita. Anomaliile piciorului sunt de cele mai multe ori congenitale: picior plat, picior scobit, picior stramb, picior echin, metatarsus varus (responsabil de hallux valgus) etc. Principalele boli articulare care afecteaza piciorul sunt hallus rigidus, artroza, artrita si mai ales guta. Fracturile piciorului afecteaza de cele mai multe ori calcaneul, metatarsienele si falangele. Principalele tulburari ale pielii si ale oaselor piciorului sunt bataturile de diferite feluri, cu diferite amplasari, micozele etc.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Picior de atlet - enciclopedia universala

Picior de atlet:  Boala cutanata localizata intre degetele de la picioare, caracterizata prin fisuri si crapaturi mai mult sau mai putin adanci. Piciorul de atlet, cunsocut si sub termenul englez athletic fi/ot, este o boala frecventa provocata de proliferarea ciupercilor microscopice (dermatofiti sau levuri) sau a unor germeni Gram negativi. El se intalneste mai ales la sportivi si, ca regula generala, la toti cei care poarta in mod obisnuit incaltaminte care favorizeaza transpiratia. Un picior de atlet se semnaleaza mai intai prin inrosiri si vezicule ale fetelor laterale ale degetelor de la picioare, care, pana la urma, se transforma in fisuri. Tratamentul consta in bai de antiseptice, in dezinfectarea cu alcool iodat si in aplicarea de antifungice (medicamente impotriva ciupercilor). Prevenirea recidivelor consta intr-o igiena riguroasa a picioarelor; in particular este necesar sa se evite transpiratia si macerarea pielii, purtand ciorapi din fibre naturale.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Picior echin - enciclopedia universala

Picior echin:  Deformatie a piciorului care, blocat in hiperextensie, nu poate sa se sprijine decat in varf si nu sta niciodata pe calcai. O reeducare intensiva corecteaza de cele mai multe ori aceasta anomalie care stanjeneste considerabil mersul. In unele cazuri mai grave, este necesara o interventie chirurgicala, fie pentru alungirea tendonului lui Ahile, fie pentru blocarea definitiva a articulatiei gleznei in pozitie de functionare, piciorul in unghi drept in raport cu axa gambei (artrodeza).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 81 82 83

84

85 86 87 »
«

»