´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 88

Piele - enciclopedia universala

Piele:  Organ care constituie invelisul corpului. Pielea este un organ viu - nu o simpla membrana - de binare importanta fiziologica. Pielea cuprinde trei straturi suprapuse, epidermul, dermul si hipodermul, si formeaza, impreuna Oianexeie (perii, parul, unghiile si glandele), tegumentul. Epidermul este un epiteliu (tesut format din celule JlXtapuse) cuprinzand diferite tipuri de celule. Dermul este un tesut conjunctiv (care joaca rol de nutritie de sustinere), format din celule numite fibroblaste, din mede colagen si din fibre elastice. Hipodermul este o varietate de tesut conjunctiv, tesutul adipos. Anexelecuprind fanerele (peri, par, unghii), foarte bogate (keratina; glandele sudoripare sau sudorale, care secreta sudoarea; glandele sebacee secreta sebum, care formeaza o pelicula protectoare la suprafata pielii. Pielea asigura o protectie impotriva agentilor fizici si chimici, intarita prin actiunea keratinei si a melaninei. Ea joaca un rol senzorial multumita receptorilor nervosi microscopici, sensibili la pipait, durere si temperatura. Pielea mai intervine si in termoreglare (mentinerea unei temperaturi interne constante) prin dilatarea vaselor sangvine cutanate si prin evaporarea sudorii, ceea ce permite evacuarea unui exces de caldura.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Piele a capului - enciclopedia universala

Piele a capului:  Totalitate a tesuturilor moi care acopera craniul, in mod normal acoperite cu par. Patologia cea mai frecventa a pielii capului este reprezentata de traumatisme (contuzii, plagi), de tumori si calvitie. Traumatismele pot provoca plagi, care antreneaza adesea o hemoragie importanta. In fapt, foarte bogat vascu-larizata, pielea capului sangereaza cu usurinta. Orice plaga trebuie sa conduca la cautarea unui traumatism cranian cu sau fara fractura. Tumorile pielii capului sunt relativ frecvente: tumori benigne, ca acumularile subcutanate, sau maligne, ca sar-coamele sau ca melanoamele. Calvitia este o patologie a pielii capului destul de frecveta.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pielita - enciclopedia universala

Pielita:  Inflamatie acuta, subacuta sau cronica a peretilor bazinetului rinichiului, de cele mai multe ori de origine infectioasa. O pielita este aproape intotdeauna asociata cu o inflamatie a tesutului interstitial al rinichiului: atunci se vorbeste de o pielonefrita.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pielografie - enciclopedia universala

Pielografie:  Examen radiologie al cavitatilor excre-toare renale (calice, bazinete etc.). Opacifierea acestor cavitati poate fi obtinuta in doui moduri: fie prin injectarea intravenoasa (urografie intravenoasa), fie prin opacifierea directa a cailor excretorii (ureteropielografie retrograda, ori pielografie retrograda

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 85 86 87

88

89 90 91 »
«

»