´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 89

Pielonefrita - enciclopedia universala

Pielonefrita:  Infectie acuta, subacuta sau cronici a bazinetului si a tesutului interstitial al unui rinichi, mult mai rara a ambilor rinichi. Cea mai frecventa dintre pielonefrite este pielonefrita acuta. Pielonefrita acuta este o infectie acuta a bazinetului si a tesutului interstitial al rinichiului afecteaza de cele rai multe ori femeia tanara. O pielonefrita acuta este provocata, in general, de o bacterie Gram negativa (Escherichia coli, de exemplu). Survenind de cele mai multe ori pe rinichi sanatosi, ea mai poate fi favorizata de unele boli, ca o litiaza urinara, ori de malformatiile congenitale ale cailor urinare, ca o hidronefroza (dilatarea bazinetului si a calicelor) sau un reflux vezicoureteral). Intr-un prim timp, bolnavul se plange de tulburari mictionale asemanatoare celor ale unei cistite: arsuri la mictiune, pollakiurie (mictiuni frecvente si imperioase), urina tulbure. Apoi, pielonefrita se manifesta cu brutalitate: dureri lombare unilaterale si de intensitate variabila, moderate de cele mai multe ori, febra de 39-40°C, frisoane, oboseala asociata cu o stare generala proasta. Tratamentul consta in administrarea de antibiotice pe cale venoasa sau intramusculara timp de cfiteva zile, apoi pe cale orala timp de doua-trei saptamani in formele simple, dupa doua-trei zile, temperatura se normalizeaza, durerile dispar, iar urinele nu mai contin germeni ("se sterilizeaza"). In caz de anomalie a cailor urinare, poate fi necesar un tratament chirurgical de urgenta, de exemplu in caz de calcul blocat in uretera sau pentru a corecta o malformatie. Recidivele sunt frecvente. Prevenirea pielonefritelor consta in tratarea infectiilor cailor urinare joase (cistite).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pierdere a constientei - enciclopedia universala

Pierdere a constientei:  Rupere a contactului dintre constiinta si mediul exterior. O pierdere a constientei (sau a starii de constienta) poate fi completa sau partiala, brusca sau treptata, si de o durata variabila (de la cateva secunde la o jumatate de ora). O pierdere completa a constientei este denumita sincopa daca ea survine brusc si dureaza putin timp; daca se prelungeste, se vorbeste de coma. Tulburarea functionarii cerebrale responsabila de pierderea constientei este de origine cardiovasculara sau neurologica. Cauzele cardiovasculare cuprind sincopa vasovagala (exces de activitate a sistemului nervos parasimpatic asupra inimii si asupra vaselor), care este cauza cea mai frecventa. Ea survine in pozitia in picioare sau sezand, in situatie de stres, si incepe printr-o indispozitie; este benigna si nu necesita tratament. Hipotensiunea ortostatica este. de asemenea, foarte frecventa; este vorba de o cadere a presiunii arteriale in cursul trecerii la pozitia in picioare (ortostatism) sau dupa o stationare prelungita in picioare; un medicament (antihipertensor, antidepresiv) sau o micsorare a volumului sangvin (deshidratare) sunt uneori responsabile de pierderea constientei. Alte cauze cardiovasculare ale pierderii constientei sunt mai rare: tulburarea ritmului sau a conductiei cardiace (bloc auriculoventricular), cardiopatia (stenoza aortica adesea responsabila de o sincopa care survine la efort), hemoragia meningeana, accidentul vascular cerebral, sincopa sinucarotidiana (prin presiune asupra carotidelor) survenind, de exemplu, daca se poarta o camasa cu guler prea stramt. Cauzele neurologice sunt reprezentate mai ales prin crize de epilepsie. Alte cauze sunt intoxicatiile, in principal cu medicamente, meningitele, ictusul laringean (pierderea constientei dupa o chinta de tuse intensa), tulburarile metabolice (hipo-glicemia).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Piesa de schimb - enciclopedia universala

Piesa de schimb:  Piesa simpla, ansamblu sau material destinat retelei de service pentru intretinerea si repararea unui produs (vehicul, motor etc.).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pieta - enciclopedia universala

Pieta:  Pictura sau sculptura care o reprezinta pe Maica Domnului tinandu-L in brate pe Isus, coborat de pe cruce.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 86 87 88

89

90 91 92 »
«

»