´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 90

Pietrarul sur (Oenanthe oenanthe) - enciclopedia universala

Pietrarul sur (Oenanthe oenanthe):  Este si el un oaspete de vara la noi. Soseste primavara timpuriu, prin luna martie si pleaca toamna in luna octombrie. Se stabileste in zonele stancoase, cu ziduri, in zonele cu pietris si grohotis si mai rar in malurile nisipoase insa tot timpul in apropierea pajistilor deschise, acolo unde isi gaseste cu usurinta hrana. Pietrarul sur mascul este gri pe cap si pe spate si de aici i se trage si numele. Aripile si coada sunt de un brun inchis iar pe partea inferioara a corpului penajul este de culoare crem. Pe cap, in dreptul ochilor, se poate vedea o dunga de culoare brun inchisa. Femela are penajul brun deschis spre crem, cu coada si aripile mai inchise la culoare. Lungimea pietrarului sur este de aproximativ 15cm, anvergura aripilor de 32cm si greutatea de 30gr. Pietrarul sur isi face cuibul in crapaturile pietrelor, in ziduri, in scorburile din maluri iar femela il captuseste cu fire de par si pene. Ponta contine 5-6 oua. Perechile cresc si 2 serii de pui pe an. Hrana pietrarului sur este alcatuita in principal din insecte dar consuma si diferite fructe si seminte. Atunci cand hrana incepe sa dipara, in luna octombrie migreaza spre zonele mai calde din Africa. In timpul migratiei zboara numai noaptea iar ziua se odihneste si cauta hrana.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

PIF - enciclopedia universala

PIF:  (Program Information File) - 1. Este un fisier special care contine setari care anunta Windows-ul Microsoft-ului cum sa execute aplicatii non-Windows. Daca nu este gasit nici un PIF pentru o anumita aplicatie particulara, Windows-ul porneste aplicatia folosind setarile standard. De fapt, multe programe nu au nevoie niciodata de un PIF. PIF-ul poate fi creat folosind "PIF-Editor"-ul care se afla in "Accesories Group" din mediul Windows. Fiecare PIF contine doua seturi de optiuni. Optiunile standard sunt pentru rularea aplicatiilor Windows in modelul real sau standard. Optiunile "386 Enhanced" sunt pentru modelul "386 Enhanced". 2. Extensia fisierelor care contin parametri de executie ale programelor DOS sub Windows.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pigmeii - enciclopedia universala

Pigmeii:  Pigmeii traiesc in Africa Centrala si se caracterizeaza prin faptul ca, la varsta adulta, nu depasesc inaltimea de 1,3 - 1,5 metri. Pot fi intalniti in grupuri etnice din Republica Congo, Rwanda, Burundi, Uganda, Camerun, Guineea Ecuatoriala, Gabon, Angola, Botswana, Namibia, Zambia. Cei mai multi sunt vanatori, culegatori. Circa 600.000 de pigmei se estimeaza ca ar trai in Congo. Aflandu-se printre primii locuitori ai teritoriului Congo de astazi, pigmeii traiesc in padurile din nord-estul tarii, ducand o existenta bazata pe vanat. Unealta principala folosita la vanat este arcul, sagetile avand varful de fier. Fierul este luat de la populatiile care ii inconjoara, iar focul este carat cu ei tot timpul. Exista mai multe grupe de pigmei: pigmei Aka ce traiesc in Republica Central Africana si Republica Congo, pigmei Baka ce traiesc in Camerun, Gabon si Republica Congo, pigmei Bakola ce traiesc in Camerun, pigmei Babongo ce traiesc in Gabon si Republica Congo, pigmei Gyelli ce traiesc in Camerun, pigmei Bambuti ce traiesc in Republica Democratica Congo, pigmei Twa sau Batwa ce traiesc in Rwanda, Burundi, Republica Democratica Congo si Uganda, pigmei Wochua, pigmei Babenzele, pigmei Binga si pigmei Tswa. Cateva populatii de culoare neagra din Malaezia, Filipine si Tailanda poarta numele de pigmei, de asemenea, datorita asemanarii fizice cu pigmeii africani, desi nu sunt inruditi din punct de vedere etnic. Numele dat de spanioli a fost cel de negrito, ceea ce inseamna "negru mic". Studii mai vechi despre statura pigmeilor aratau ca exista posibilitatea ca aceasta sa se datoreze adaptarii la nivelul scazut de lumina si radiatii ultraviolete din padurile tropicale. Totusi aceasta teorie a fost abandonata, neexistand suficiente dovezi ca ar fi posibil asa ceva. Toate teoriile acceptate ca plauzibile in prezent sunt insa de acord ca principala cauza este lipsa calciului, fie ca este vorba de o adaptare la mediu, fie o consecinta a acesteia.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pileati - enciclopedia universala

Pileati:  Nume pe care romanii il dadeau nobililor daci, care purtau pe cap o caciula de lana sau de pasla; tarabostes.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 87 88 89

90

91 92 93 »
«

»