´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 91

Pillat, Dinu - enciclopedia universala

Pillat, Dinu:  (n. 20 noiembrie 1921, Bucuresti - d. 5 decembrie 1975, Bucuresti) - eseist. Fiul lui Ion Pillat. A absolvit Literele la Bucuresti. Cercetator la Institutul de Teorie literara si folclor. A scris proza influentat fiind de Ion Teodoreanu si James Joyce: Tinerete ciudata, 1943; Moartea cotidiana, 1946. Eseurile sale au tendinte monografice: Mozaic istorico-literar, 1968; Ion Barbu, 1969; Dostoievski in constiinta literararomaneasca, 1976, postum.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pillat, Ion - enciclopedia universala

Pillat, Ion:  (n. 31 martie 1891, Bucuresti - d. 17 aprilie 1945; Bucuresti) - poet. Ruda cu Ion Bratianu. A absolvit Liceul Henri IV la Paris si, tot acolo, si-a luat licenta in Istorie- Geografie si Stiinte Juridice. A participat la Conferinta de pace de la Paris (1919) . A fost deputat, senator, membru al Academiei (1936) . A condus impreuna cu Horia Furtuna si Adrian Maniu revista Flacara (1916) , apoi Cugetul romanesc impreuna cu TudorArghezi (1922-1924) si a participat la aparitiaGandirii. I-a cunoscut pe Jules Romains, Jorge Guillen, Georges Duhamel, Paul Claudel, Saint John Perse. A frecventat cenaclul lui Alexandru Macedonski. Poezia lui se situeaza intre traditionalism, parnasianism si simbolism: Visari pagane, 1914; Gradina intre ziduri, 1919; Pe Arges in sus, 1923; Limpezimi, 1928; Tarm pierdut, 1937; Poeme intr-un vers, 1935. A tradus dinBaudelaire, Francis Jammes, Saint John Perse, Paul Claudel, Paul Valery, Robert Frost, T.S. Eliot, Goethe s.a.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pilor - enciclopedia universala

Pilor:  Orificiu inferior al stomacului, carc asigura comunicatia intre stomac si duoden. Orificiul piloruiui este inconjurat de un sfincter constituit dintr-un muschi circular care controleaza trecerea bolului alimentar din stomac in intestinul subtire, a carui parte initiala este constituita din duoden.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Piloroplastie - enciclopedia universala

Piloroplastie:  Tehnica chirurgicala care vizeaza largirea piloruiui (orificiul de comunicatie intre stomac si duoden). O piloroplastie consta in practicarea, sub anestezie generala, a unei incizii longitudinale a muschiului piloruiui, urmata de suturarea transversala, ceea ce creeaza o dilatare a orificiului. Aceasta tehnica este utilizata de cele mai multe ori pentru a facilita drenajul continutului stomacului in paralel cu o vagotomie selectiva, tratament chirurgical al unui ulcer duodenal care consta in sectionarea nervilor pneumogastrici pentru a diminua secretia acida a stomacului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 88 89 90

91

92 93 94 »
«

»