´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 93

Pinguinul - enciclopedia universala

Pinguinul:  traieste in colonii de mai multe mii de indivizi. Adesea pot fi vazuti pinguini strans lipiti unii de altii pentru a suporta mai bine frigul naprasnic (50°C!) care poate domni in Antarctica. Penajul impermeabil al pinguinului si stratul sau gros de grasime de sub piele sunt de asemenea foarte eficiente pentru protectia impotriva frigului. Este cu adevarat o pasare ciudata; da impresia ca poarta mereu un smoching. Spre deosebire de alca, el nu poate zbura, dar este un excelent inotator! Sub apa, isi foloseste aripile acoperite cu pene in forma de solzi ca pe niste inotatoare, iar labele sale mici ca pe o carma. Se poate scufunda la adancimi mai mari de 45 metri pentru a prinde pesti, calmari si creveti, cu care se hraneste. La pinguinul-imperial, tatal este deosebit de devotat: el este cel care cloceste oul timp de 2 luni. Cateva zile dupa ecloziune, puii sunt adunati si supravegheati de un grup de adulti, ca intr-o cresa. Pinguinul-imperial este usor de recunoscut dupa petele sale de un galben viu de pe cap, gat si cioc. Cu inaltimea lui de 1,20 m, el este cel mai mare dintre pinguini. La micul pinguin-Adelie (acesta are 45 cm) cei doi parinti isi impart sarcina clocitului oului, inainte de a duce puiul la cresa.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pinion - enciclopedia universala

Pinion:  Roata dintata cu un numar mic de dinti care intra in componenta unui angrenaj, servind la punerea in miscare a unei alte roti mai mari sau a unei cremaliere. Pinionul este folosit la directia cu angrenaj cu cremaliera si la reducerea vitezei, marind puterea.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Piodermita - enciclopedia universala

Piodermita:  Boala cutanata purulenta. Piodermitele pot fi acute sau cronice, locale sau difuze. Acestea sunt, in general, infectii cu streptococ sau cu stafilococ. Ele pot fi contagioase, prin contact direct sau prin intermediul mainilor murdare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Piogen - enciclopedia universala

Piogen:  Califica un microorganism capabil sa provoace o acumulare locala de polinucleare neutrofile alterate, ceea ce se traduce prin formarea de puroi. Stafilococii si unii streptococi sunt germeni piogeni responsabili de infectii acute (furunculul cauzat de stafilococ, de exemplu).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 90 91 92

93

94 95 96 »
«

»