´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 96

Pirozis - enciclopedia universala

Pirozis:  Durere asemanatoare unei arsuri, cu sediul in epigastru (partea superioara a abdomenului), cu iradieri ascendente in spatele sternului, terminandu-sc cu o regurgitare de lichid acid in gura. Un pirozis poate fi provocat de un exces de alimente sau de alcool, sau de o hrana prea consistenta. Atunci cand apare cu regularitate, pirozisul traduce un reflux gastroesofagian (reflux de lichid gastric spre esofag), cauzat, de cele mai multe ori, de o hernie hiatala (ridicarea polului superior al stomacului prin orificiul diafragmului rezervat trecerii esofagului). El este favorizat de anumite pozitii: pozitia orizontala, flexia trunchiului in fata, in particular in cursul legarii sireturilor (semnul siretului). Uneori, durerea este atat de intensa incat ca evoca un infarct miocardic. Acesta consta intr-o modificare a regimului alimentar (suprimarea alcoolului, regim mai putin bogat in grasimi animale), in pansamente gastrice si administrarea de medicamente care intaresc sfincterul inferior al esofagului. Refluxul gastroesofagian poate fi tratat chirurgical in caz de complicatie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Piru, Alexandru - enciclopedia universala

Piru, Alexandru:  (n. 22 august 1917, Margineni, jud. Bacau - d. 6 noiembrie 1993, Bucuresti) - istoric si critic literar. A absolvit Filologia la Iasi. Discipol si colaborator al lui G. Calinescu. Profesor launiversitatile din Bucuresti si Craiova. Senator in Parlamentul Romaniei in legislatura 1990-1994, plecat prin demisie in 1992. Aspira sa ofere o imagine completa despre literatura romana. Ascris studii monografice: Opera lui G. Ibraileanu, 1959; Liviu Rebreanu, 1965; Costache Negruzzi, 1966; Introducere in opera lui I. EliadeRadulescu, 1971 si sintetice: Literatura romana veche, 1961; Literatura romana premoderna, 1964; Panorama deceniului literar romanesc, 1940-1950, 1968; Poezia romana contemporana, 1950-1975, 2 vol., 1975; Ultimele comentarii critice, postum, 2004.. A scris si un roman, Cearta, 1969.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pisanie - enciclopedia universala

Pisanie:  Inscriptie sculptata la intrarea intr-o biserica, pe lespedea unui mormant etc, cuprinzand o invocatie religioasa, numele ctitorului, motivarea zidirii sau date asupra monumentului respectiv.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pisica - enciclopedia universala

Pisica:  pe care o vedem zi de zi in casele noastre este o felina. Ei bine, da, ea este nici mai mult, nici mai putin decat un verisor mai mic al leului si al tigrului! Lucrul acesta se vede bine atunci cand vaneaza un soarece: inainteaza furisat, fara zgomot, la fel ca si rudele ei salbatice. Este felina cea mai raspandita din lume: poti s-o intalnesti pe intreaga planeta. Ea insoteste colectivitatile umane de foarte multa vreme. In Egiptul antic ocupa, de altfel, un loc de seama printre zei! Bastet, de exemplu, era zeita-pisica a muzicii, a dansului si a maternitatii. Daca vrei sa adopti un asemenea zeu, va trebui sa astepti ca el sa implineasca cel putin 8 saptamani pentru a fi in totalitate independent de mama sa. Pisica este carnivora. Ca toate felinele, ea toarce. Reuseste sa scoata zgomotul acesta specific printr-un ansamblu de miscari coordonate ale laringelui si ale glotei. Torsul este in general o manifestare a multumirii si a placerii. Totusi uneori poate exprima si stresul sau frica. Ai grija, mai ales, sa te porti bland cu pisica ta; spre deosebire de caine, pisica nu are stapan si nu-si daruieste afectiunea decat aceluia sau acelora care au fost vrednici s-o merite! La fel, ocupa-te de acest prieten cu multa atentie! Chiar daca pisica este un animal foarte independent si este in general capabila sa se descurce singura, sanatatea ei poate fi pusa in pericol de diverse boli. In special, asigura-te ca nu are purici. Muscaturile lor nu sunt doar agasante, ci pot transmite pisicii tale paraziti, mai ales un vierme plat care seamana cu tenia. Daca este cazul, va trebui sa-i administrati vermifuge, iar daca este o pisica ce alapteaza, chiar si puilor. Un alt vierme care se transmite de la mama la pisoi prin alaptare este limbricul; este un vierme rotund care poate provoca boli grave pisicilor foarte tinere. Pisica face in medie 4 pisoi la o nastere, dupa o perioada de gestatie putin mai lunga de 2 luni. Ea isi alapteaza pisoii pana cand acestia implinesc 8 saptamani. Pisica traieste cam doisprezece ani, dar recordul de longevitate este de 31 de ani!

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 93 94 95

96

97 98 99 »
«

»