´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 98

Pitigoiul albastru (Parus caeruleus) - enciclopedia universala

Pitigoiul albastru (Parus caeruleus):  Este o pasare mica de aproximativ 10cm. Se spune ca putem vedea la un pitigoi albastru aproape toate nuantele de albastru. Pitigoiul albastru este o pasare recunoscuta pentru vioiciunea ei, pentru curiozitatea ei dar si pentru prudenta cu care exploreaza zonele noi. Ca semn distinctiv are pe cap o scufita de culoare albastru deschis. Pe spate este galben-cenusiu, aripile sunt albastre cu insertii de alb, coada albastra iar capul, exceptand scufita, este alb cu un guler la gat de un albastru inchis si cu o dunga tot albastra care pleaca ca o prelungire a ochilor. Pe piept si pe burta este galben cu o pata alba-cenusie in partea de jos. Sunt greu de diferentiat masculul de femela deoarece sunt aproape identici, doar cu diferente de comportament. Cel mai usor ii putem zari iarna datorita lipsei frunzisului. Femela depunde pana la 12 oua iar perioada de incubatie este de 14 zile. Avand o familie foarte numeroasa, pitigoiul albastru este da dovada de multa harnicie pe perioada cresterii puilor. In ultima vreme exista o noua tendinta de a creste pitigoiul albastru in captivitate. Cu siguranta si indiferent de ingrijirea pe care o primeste locul pitigoiului albastru este in libertate.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pitigoiul codat (Aegithalos caudatus) - enciclopedia universala

Pitigoiul codat (Aegithalos caudatus):  Este o pasare sedentara, de dimensiuni mic dar de o frumusete deosebita. Prefera padurile de foioase si cele mixte dar poate fi vazut si in parcuri, gradini si livezi. Pitigoiul codat este raspandit in toata Europa, mai putin extremele nordice. Se cunosc doua subspecii europene, una intalnita in Europa de Vest, Aegithalos caudatus europaeus, care are ca semn distinctiv o spranceana de culoare neagra care se prelungeste pana pe spate iar nuantele de roz sunt mai putine sau chiar deloc la exemplarele din Peninsula Iberica. Aegithalos caudatus caudatus este subspecia care traeste in Europa de N si de E si are capul complet alb iar nuantele de roz sunt mult mai prezente. Este subspecia cea mai frumos colorata si avem norocul sa o putem vedea si la noi. Sunt intalnite si variatii ale celor doua subspecii care pot fi intalnite si in Romania. Culoarea generala a pitigoiului codat este de alb cu nuante de roz si caramiziu. Ceafa este de culoare neagra si la fel si varfurile aripilor si coada. Putem vedea si doua pene de culoare alba de o parte si de alta a cozii. Lungimea corpului este de 15 cm, anvergura aripilor de 16-19 cm iar greutatea este de 7-9 g. Cuibul pitigoiului codat este o adevarata opera de arta. Acesta are forma sferica sau putin alungita, cu intrarea din lateral. Constructia cuibului este facuta din licheni, panze de paianjeni, par si pene ceea ce ii confera proprietati elastice si o rezistenta deosebita. Din acest motiv cuibul se mareste odata cu cresterea puilor. Femela depune 8-12 oua intr-o singura serie pe an. Hrana pitigoiului codat este alcatuita in principal din insecte mici. Iarna se aduna in grupuri mici care sunt intr-o miscare continua in cautarea hranei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pitigoiul de bradet (Parus ater) - enciclopedia universala

Pitigoiul de bradet (Parus ater):  Este o pasare sedentara, de dimensiuni mici care este asociata cu zonele montane si cu prezenta padurilor de conifere. Toamna tarziu coboara catre zonele mai joase si poate fi vazut alaturi de alte specii de pitigoi si pasari mici in zonele impadurite de deal si chiar de campie. Nu evita nici parcurile si gradinile cu vegetatie bogata. Iarna pot stationa la noi si exemplare venite din Nordul Europei. Exista si o subspecie a pitigoiului de bradet : Parus ater ledouci care se gaseste preponderent in Nordul africii si care are abdomenul de culoare galbena. Pitigoiul de bradet este foarte asemanator cu pitigoiul mare, insa nuantele penajului sunt mult mai sterse. Specific pitigoiului de bradet este dunga de culoare alba de pe ceafa. Spatele este cenusiu iar pe aripi putem vedea doua randuri de puncte albe. Penele de pe burta au nuante galben-brune. Ciocul si picioarele sunt de culoare neagra. Lungimea corpului este de 11 cm, anvergura aripilor de 18 - 21 cm iar greutatea de 8 - 10 g. Pitigoiul de bradet se hraneste cu insecte dar si cu diferite seminte si fructe de padure, care constituie dieta principala pe timpul iernii. De obicei, pitigoiul de bradet cuibareste in scorburile mici ale copacilor. Cuibul are forma unei cupe si este facut din muschi, frunze si par. Femela depune 7 - 11 oua intr- o singura serie pe an. Pitigoiul de bradet este o specie cu populatii stabile si este o prezenta frecventa in zonele padurilor de munte. Este o pasare relativ greu de observat si de fotografiat deoarece se afla intr-o miscare continua.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pitigoiul mare (Parus major) - enciclopedia universala

Pitigoiul mare (Parus major):  Este cea mai des intalnita si mai cunoscuta specie de pitigoi de la noi. Este o pasare mica, cu o lungime de 15 cm dar foarte frumoasa si dragalasa. Este printre putinele pasari care ne inveselesc gradinile si iarna. Cand il privim avem impresia ca este un clovn. Are pe cap o caciula neagra,obrajii de culoare alba, un guler si o linie mediana, care traverseza pieptul si pantecele, tot negre. Pe spate este de culoare maslinie cu ceva dungi albe iar pe abdomen de un galben cenusiu. Pe aripi este de un cenusiu inchis cu nuante de alb si albastru. Deschiderea aripilor este de 22-25 cm iar greutatea de 16-21 g. Pitigoiul mare se hraneste in prioncipal cu insecte dar mananca cu placere si diferite seminte si fructe de padure, mai ales iarna cand insectele lipsesc. Pitigoiul mare este foarte jucaus si vioi, curios din cale-afara dar in acelasi timp foarte prevazator atunci cand exploreaza teritorii noi. De multe ori este foarte greu sa te apropii de el. Il putem intalni din padurile joase de campie dar si in padurile de conifere. Nu rateaza ocazia de a se instala in gradini si parcuri acolo unde gaseste hrana din abuntenta. Femela depunde pana la 12 oua iar perioada de incubatie este de 14 zile.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 95 96 97

98

99 100 101 »
«

»