´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 99

Pitiriazis - enciclopedia universala

Pitiriazis:  Dermatoza caracterizata printr-un eritem (roseata difuza) si printr-o foarte fina descuamare. Termenul de pitiriazis desemneaza diferite afectiuni cutanate fara legatura unele cu altele. Pitiriazis rozat al lui Gibert este o boala cutanata de origine necunoscuta, caracterizata prin eruptia unei placi unice apoi, intr-un al doilea timp, a unor placi multiple dar mai mici. Pitiriazisul rozat al lui Gibert survine intre 10 si 35 de ani, mai frecvent la femei. Aceste leziuni nu sunt, in general, pruriginioase. Exista numeroase variante ale pitiriazisului rozat al lui Gibert, intre care unele, in schimb, pot provoca mancarimi. Afectiunea regreseaza spontan in 6 saptamani. Tratamentul se limiteaza deci la aplicarea de preparatii care inmoaie pielea si la spalarea cu sapunuri blande. Antihistaminicele sau corticosteroizii locali sunt prescrise in caz de mancarime. In general, boala nu recidiveaza. Pitiriazis rubra pilar. Este o boala cutanata cronica ce se caracterizeaza prin eruptia unor mici proeminente aspre la pipait, de culoare roz sau rosie, suprainaltate cu un con albicios. Rar si de cauza necunoscuta, aceasta forma de pitiriazis se observa la orice varsta, la ambele sexe, cu doua picuri: intre 1 si 10 ani si intre 40 si 60 de ani. Tratamentul local se bazeaza pe aplicarea de reductori (medicamente care impiedica proliferarea celulelor anormale) sau de corticosteroizi. Tratamentul general face apel la retinoide sau la puvaterapie (expunere la UVA asociata cu luarea de psoralene), aceasta putand totusi, in unele cazuri, sa agraveze leziunile.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pitiriazis Steatoid - enciclopedia universala

Pitiriazis Steatoid:  Este o infectie cutanata provocata de o levura din genul Pityrosporum. Pitiriazisul steatoid, denumit eczema seboreica sau pitirosporoza, este o afectiune foarte frecventa, favorizata de diferiti factori: alimentatie dezechilibrata, supraconsum de alcool, variatii sezoniere, stres. Formele cele mai abundente si mai rebele la tratament constituie uneori semnul unei infectii cu virusul SIDA. Tratamentul acestor afectiuni consta mai ales in aplicarea de medicamente antifungice sau de corticosteroizi, mai rar in luarea de medicamente.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pitiriazis versicolor - enciclopedia universala

Pitiriazis versicolor:  Este o boala cutanata frecventi, caracterizata prin eruptia, pe piept si pe spate, a unor mici pete brune (pitiriazis versicolor hipererom) sau decolorate (pitiriazis versicolor acromiant), rotunde si care se des-cuameaza. Agentul este in acest caz o levura saprofita (prezenta in mod normal la suprafata pielii), Pityrosporum orbiculare, denumita si Microsporon furfur sau Muiasseziafurfur, care prolifereaza in mod exagerat, mai ales la subiectii tineri, cu ajutorul caldurii si al umiditatii, al unei transpiratii abundente sau al tratamentelor medicamentoase (corticosteroizi, hormoni estrogeni). Leziunile nu sunt contagioase si sunt putin pruriginoase de obicei, aproape deloc. Afectiunea, cronica, tinde sa se intinda pe perioada verii fi regreseaza iarna.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pitonul - enciclopedia universala

Pitonul:  este o ruda apropiata a sarpelui boa. Ca si in cazul acestuia, dintii lui nu injecteaza venin. Pitonul este activ mai ales in zori si pe inserat; el isi ucide prada incolacindu-se in jurul ei si strangandu-si pe rand inelele pentru a o sufoca. Prada sa cea mai obisnuita consta in mici rozatoare ca sobolanii sau soarecii-saritori, dar reuseste sa omoare si cate un animal mai mare. Se povesteste chiar ca un piton ar putea ucide si inghiti un leopard! Un asemenea pranz l-ar indestula pentru mai multe saptamani. Cei mai mari pitoni ajung la o lungime de peste 6 metri. Atunci cand este amenintat, pitonul se apara fie fugind, fie batandu-se, fie stand strans incolacit. Pitonul este ovipar: deci femela depune oua. Micii serpisori naparlesc de 4 pana la 6 ori pe an pentru a-si schimba pielea; adult, pitonul nu naparleste mai des de 1-3 ori pe an. El isi pierde pielea de la cap la coada intr-o singura bucata, cam asa cum s-ar rula o soseta enorma. Aceasta schimbare a pielii poate dura 10 zile.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 96 97 98

99

100 101 102 »
«

»