´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera R - pagina 10

Radiomanometrie biliara peroperatorie - enciclopedia universala

Radiomanometrie biliara peroperatorie:  Examen radiologie asociat cu un studiu al presiunilor caii biliare principale (canalul coledoc), practicat in cursul unei interventii chirurgicale. Examenul radiologie biliar peroperatoriu este indicat in timpul ablatiei veziculei biliare, operatie impusa de o litiaza biliara (formarea de calculi). Acest examen permite sa se asigure ca pe calea biliara principala nu exista nici un obstacol (calcul sau obstacol functional). In anumite indicatii, el este completat printr-un studiu manometrie biliar. O sonda dotata cu un aparat de masurare a presiunilor este introdusa atunci in canalul coledoc, accesibil in mod direct, urmata de o alta sonda care permite opacifierea acestui conduct cu un produs radioopac pentru a putea obtine imagini radiologice.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Radiopelvimetrie - enciclopedia universala

Radiopelvimetrie:  Metoda radiologica ce permite masurarea dimensiunilor bazinului la femeia gravida. Radiopelvimetria este indicata atunci cand exista indoieli in ce priveste dimensiunile pelvisului (bazinului), care trebuie sa fie suficient de mare pentru a permite trecerea copilului in timpul nasterii, sau cand se suspecteaza o anomalie osoasa (anomalie a coloanei vertebrale, luxatia soldului, antecedent de fractura a bazinului). Ea mai este practicata atunci cand copilul se prezinta cu sezutul sau cand femeia gravida a suferit deja o cezariana in cursul unei sarcini precedente. Radiopelvimetria permite sa se stabileasca daca nasterea asteptata se va putea face fara riscuri pe cai naturale sau daca trebuie sa fie prevazuta o cezariana. Acest examen utilizeaza radiatii X si se practica fie in modalitatea de radiologie conventionala, fie cu ajutorul unui scaner cu radiatii X In radiologia conventionala, examenul se realizeaza cat mai tarziu posibil, in luna a 8-a sau a 9-a de sarcina, fara pregatire. Examenul dureaza zece minute. Vezica trebuie sa fie goala. Pentru a evita o iradiere mai mare a fatului, radiologul limiteaza numarul cliseelor la trei, intr-o pozitie semi-sezanda, un altul in picioare si perfect din profil, ultimul in pozitie culcata si localizat pe spinele sciatice, urmarind sa se focalizeze la maximum radiatiile X pe acestea din urma. In cazul tomodensitometriei (scaner, cu radiatii X), pacienta este alungita pe spate, cu bratele in spatele capului. Sunt realizate doua clisce (fata si profil) dupa o tehnica de numerizatie si completate cu una sau doua sectiuni scanografice efectuate in planul axial. Masuratorile reale se efectueaza direct pe ecranul de comanda al scanerului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Radioprotectie - enciclopedia universala

Radioprotectie:  Protectia persoanelor, bunurilor si mediului fata de radiatiile ionizante. Normele legislative si regultunentare sunt stabilite la scara nationala si internationala pentru a proteja persoanele fata de radiatii. Aceste norme sunt in legatura indeosebi cu radiatiile ionizante, cu instalatiile (localuri, perimetre inter-use), cu transportul substantelor radioactive, cu limitarea iradierii populatiei in ansamblul ci si cu supravegherea peisoanelor expuse profesional. Pot surveni leziuni atunci cand doza totala de radiatie pentru o expunere depaseste pragul de 1 sievert. Evitarea expunerii constituie cea mai buna protectie. In tfara radiatiei naturale, de origine telurica, solara si cosmica si de riscurile de iradiere legate de instalatiile si de experimentele nucleare civile si militare, exista o iradiere legata de utilizarea medicala a radiatiilor ionizante. In acest domeniu, masurile de radioprotectie constau in controlul aptului ca instalatiile si localurile sunt conforme cu normele ih vigoare si in reducerea numarului de examene radiologice inutile sau putin utile. Alte masuri, de ordin incitativ, sunt . destinate sa orienteze prescriptia de examene care limiteaza iradierea sau permit evitarea ei (scanerul cu radiatii X mai curand decat tomografia, de exemplu, sau incadrarea partii & corp expuse). In caz de accident nuclear sau de expunere li gaze continand izotopi radioactivi, cea mai buna prevenire fata de riscul de captare a iodului radioactiv este de a administra cat mai devreme posibil iod neutru, care satureaza tiroida si impedica iodul radioactiv sa se fixeze in ea. Persoanele expuse accidental sau profesional unei iradieri excesive trebuie sa fie indepartate fara intarziere, mai multi ani, de locul de expunere la iradieri. Daca exista contaminare, se intreprind masurile de decontaminare in blocul medical prevazut in acest scop. Apoi este practicat, chiar imediat un examen clinic si biologic, care este repetat dupa o perioada scurta si apoi dupa una mai lunga.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Radioscopie - enciclopedia universala

Radioscopie:  Examen radiologie in care imaginea produsa de radiatiile X este proiectata si observata pe un ecran fluorescent. Radioscopia este mult mai putin iradianta azi datorita imbunatatirii tehnicilor materialului utilizat. Tehnica modernizata, radioscopia permite de exemplu, prin utilizarea unui amplificator de stralucire, sa controleze intr-un bloc operator reducerea unei fracturi.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

« 7 8 9

10

11 12 13 »
«

»