´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera R - pagina 101

ROTR - enciclopedia universala

ROTR:  (Receive-Only Typing Reperforator) - tip de reperforator numai pentru receptie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Rotula - enciclopedia universala

Rotula:  Os de forma triunghiulara, care participa la constituirea scheletului partii anterioare a genunchiului si permite miscarile de flexie-extensie ale articulatiei acestuia. Rotula este un os de suprafata, palpabil sub piele. Situata intre tendonul cvadricepsului, in partea de sus, care o mentine pe loc, si tendonul rotulian in partea de jos, care o leaga de tibie, rotula se articuleaza in spate cu extremitatea inferioara a femurului (trohleea) pentru a forma articulatia femuropatelara. Sindromul femuropatelar, frecvent, este un semn al atingerii cartilaginoase a rotulei. Genunchiul este atunci dureros, mai ales in cazul flexiei prelungite si in cursul coborarii scarilor. Tratamentul consta de cele mai multe ori in reeducare. Fracturile rotulei sunt frecvente la adult, mai ales consecutive unui soc direct. Genunchiul este atunci dureros si umflat din cauza hemartrozei (efuziune sangvina in articulatie). Daca cele doua fragmente osoase nu sunt deplasate, este suficienta o imobilizare gipsata; in caz contrar, se impune o osteosinteza (in general un serclaj). Imobilizarea dureaza 6 saptamani, in timpul carora pacientul poate merge ajutandu-se de carje si purtand o atela destinata sa-i mentina genunchiul in extensie. Principalele sechele ale unei fracturi de rotula sunt artroza si sindromul femuropatelar.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Roua - enciclopedia universala

Roua:  este un produs al condensarii vaporilor de apa la suprafata terestra si se formeaza in timpul noptilor senine, spre sfarsitul anotimpului cald.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Rovinieta - enciclopedia universala

Rovinieta:  Document prin care se atesta, de catre automobilisti, dreptul de utilizare a retelei de drumuri in unele tari. Se prezinta, de regula, sub forma unui abtibild care se lipeste pe parbriz si are o valabilitate limitata; taxa de drum pentru automobilisti, aplicabila in unele tari.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

« 98 99 100

101

102 103 104 »
«

»