´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera R - pagina 102

Roxolani - enciclopedia universala

Roxolani:  Triburi sarmatice existente la inceputul secolului I la rasarit de Prut, care au atacat provincia romana Moesia, au fost aliati cu Decebal in timpul campaniei romane impotriva statului dac (101-102) si au fost supusi de goti la mijlocul sec. III.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

ROZ - enciclopedia universala

ROZ:  Prescurtare pentru cifra octanica cercetata. Reprezinta rezistenta la detonare a unui combustibil. Termenul ROZ s-a impus in limbajul zilnic, In Germania, benzina normala are un ROZ de 91, Super -95, iar Super Plus -98.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Roza vanturilor - enciclopedia universala

Roza vanturilor:  reprezentarea grafica a frecventei vanturilor pe diferite directii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Rozacee - enciclopedia universala

Rozacee:  Boala cutanata a fetei care asociaza un eritem (inrosire a pielii), o cuperoza si papulopustule (ridicaturi ale epidermului continand un lichid purulent). Rozaceea, numita uneori acnee rozacee, afecteaza mai ales femeile de varste cuprinse intre 30 si 50 ani. Ea poate interveni din mai multe cauze: factor circulator local, endocrin, digestiv, nervos sau de mediu. Acesta asociaza ingrijiri locale si generale. Ingrijirile locale constau in curatirea pielii cu produse blande, in pulverizatii cu apa minerala, in aplicatii de antiseptice putin iritante sau de antiparazitare locale (metronidazol) si in protectia fata de soare (crema de tip ecran total) si de frig (crema grasa). Tratamentul general, adesea indispensabil, se bazeaza pe administrarea de antibiotice din grupa tetraciclinelor. In caz de esec, s-a recurs uneori la antiparazitare imidazolate (metronidazol), chiar si la derivati de vitamina A (izo-tretinoina, absolut interzisa in caz de sarcina). Mai sunt posibile si alte tratamente: medicamente anxiolitice sau antihistaminice, corectarea unui eventual dezechilibru alimentar, cure termale, psihoterapie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

« 99 100 101

102

103 104 105 »
«

»