´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera R - pagina 108

Ruptura retiniana - enciclopedia universala

Ruptura retiniana:  Formare a unei sparturi in retina (membrana nervoasa sensibila la lumina care tapeteaza fundul ochiului), de cele mai multe ori la periferia ei. O ruptura retiniana apare in zonele de fragilitate ale retinei si se observa mai frecvent la subiectii afectati de o miopie puternica a caror retina este uneori mai firava. Subiectul atins de ruptura retiniana observa uneori fulgere albastrui, fixe, mai ales noaptea. Complicatia principala a unei rupturi retiniene este dezlipirea de retina. Tratamentul obisnuit este fotocoagularea cu laser de argon, practicata in cursul unei consultatii; ea consta in efectuarea unor mici arsuri in jurul rupturii cu scopul de a o fixa, fara a duce totusi la disparitia ei. Reactia inflamatorie care urmeaza face ca retina sa adere la epiteliul pigmentar subiacent, impiedicand dezlipirea sa. Cicatricea nu este consolidata decat dupa un rastimp de trei saptamani pana la o luna. Cand ruptura este deja ridicata de lichidul vitros, se recurge uneori la o crioaplicatie (aplicare a frigului prin sclerotica) sub anestezie locala sau generala. Acest tratament necesita o spitalizare de 24 pana la 48 ore. Pacientul trebuie sa se limiteze la o activitate linistita atata vreme cat cicatrizarea nu este definitiva. Sunt posibile recidive in anii urmatori.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Ruptura tendinoasa - enciclopedia universala

Ruptura tendinoasa:  Ruptura a unui tendon. Un tendon se poate rupe ca urmare a unei contractii prea bruste sau violente (traumatism, sprint, salt), a unei plagi (de cutit sau de un ciob de sticla), din frecari repetate indeosebi la persoanele in varsta, ori din cauza unei boli tendinoase preexistente: tendinita (inflamatie a unui tendon) recidivanta, poliartrita reumatoida etc. O ruptura tendinoasa se traduce printr-o durere violenta si printr-o impotenta functionala a regiunii mobilizate de tendonul in cauza. Din cauza unei eventualitati a sechelelor functionale, ea trebuie tratata. In caz de plaga, tendonul trebuie sa fie suturat pe cale chirurgicala; daca extremitatile lui sunt foarte departate una de alta, este uneori necesar sa se utilizeze un grefon ten-dinos. In absenta vreunei plagi, tratamentul este de cele mai multe ori ortopedic (aparat gipsat), chirurgia fiind, in general, rezervata sportivilor de performanta.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Rusan, Romulus - enciclopedia universala

Rusan, Romulus:  (n. 13 martie 1935, Alba Iulia) prozator, jurnalist. Absolvent al Facultatii de Tehnica Constructiilor de masini, Cluj. Sotul Anei Blandiana (din 1960) . Membru fondator al Aliantei Civice si al Memorialului de la Sighet. A debutat in 1950 cu versuri, dupa care a scris mai mult proza. Lucrari: Expres '65, reportaje, 1965; Convorbiri subiective, 1971; America ogarului cenusiu, 1979; Roua si bruma, Premiul Uniunii Scriitorilor, 1982.; Cauze provizorii, 1983; Fluxurile si refluxurile stalinismului. Comunicariprezentate la Simpozionul de la Sighetu Marmatiei, Premiul Corneliu Coposu, pentru tolerantainteretnica si interconfesionala, 2000; Exercitii de memorie, 2000; Permisul de pieton, 2000.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Russo, Alecu - enciclopedia universala

Russo, Alecu:  (n. 17 martie 1819, Straseni- Lapusna - d. 5 februarie 1859, Iasi) -scriitor. A studiat la Vernier (langa Geneva) si la Viena. Pasoptist. A cules in spirit romantic folclor, Poezia poporala, incercand sa teoretizeze pe marginea lui, ca si a literaturii ca fenomen cultural: Critica criticii. A scris teatru in stil Alecsandri: Bacalia ambitioasa, 1846; Jignicerul Vadra sau Provincialul laTeatrul National, 1846, memorii: Amintiri, 1855, impresii de calatorie, versuri. Nicoale Balcescu a afirmat ca este autorul Cantarii Romaniei, 1850, ceea ce Russo n-a negat. Totusi asupra paternitatii ei parerile sunt impartite: sau NicolaeBalcescu sau Alecu Russo.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

« 105 106 107

108

109 »
«

»