´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera R - pagina 12

RAF - enciclopedia universala

RAF:  Sigla pentru Royal Air Force, aviatia militara a Marii Britanii. A avut un rol determinant in timpul celui de-al doilea razboi mondial, in special in batalia pentru Anglia (1940), respingand atacurile naziste care urmareau obtinerea controlului aerian in vederea proiectatei invazii germane.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Raguseala - enciclopedia universala

Raguseala:  Alterare a vocii, care se traduce printr-un timbru surd, aspru sau harait. O raguseala este provocata de o boala a laringelui sau de o anomalie a functionarii sale (laringita, surmenaj vocal). Tratamentul raguselii depinde de cauza sa: oprirea fumatului in caz de laringita, repaus vocal in caz de surmenaj ele. Orice raguseala care persista mai mult de 15 zile impune un examen medical serios.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Rahianestezia - enciclopedia universala

Rahianestezia:  Anestezie regionala a abdomenului si membrelor inferioare prin injectarea unui anestezic in canalul rahidian. Rahianestezia este utilizata in chirurgia aparatului urinar jos (vezica), a aparatului genital feminin, a anusului si a membrelor inferioare. Rahianestezia are un efect mult mai iapid decat anestezia peridurala, dar, spre deosebire de ea, tal poate fi practicata pentru operatii cu durata mai mare de 2, 5 ore. Se injecteaza un anestezic local in lichidul cefalorahidian, Ia inaltimea radacinilor nervoase ale cozii fecal. Dupa cateva minute se instaleaza un blocaj senzitiv si motor complet al partii de jos a corpului, intinzandu-se pe o regiune mai mare sau mai mica, neurcand mai sus de partea inferioara a abdomenului. Rahianestezia este realizata dupa instituirea unei perfuzii intravenoase. Bolnavul este asezat pe Marginea mesei de operatie sau culcat pe o parte. Dupa ce Mintrodus prin piele, intre doua vertebre lombare, un trocar (K gros tubular destinat sa ghideze traiectul) se infige usor prin trocar un ac fin pana cand lichidul cefalorahidian refiueaza, apoi se injecteaza anestezicul prin acul fin cu ajutorul unei seringi. Acestea sunt foarte rare si pot surveni in timpul anestezici sau in orele urmatoare: greturi si varsaturi, scaderea tensiunii arteriale, retentia pasagera a urinei, dureri de cap.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Rahitisn - enciclopedia universala

Rahitisn:  Boala a copilariei si a adolescentei provocata de cele mai multe ori de o carenta in vitamina D, care se traduce printr-o mineralizare incompleta a oaselor. Carenta in vitamina D poate fi provocata de un deficit alimentar, mai ales in tarile in curs de dezvoltare, dar si de un deficit de expunere la soare. Rahitismul se traduce prin deformatii variabile ale scheletului: oasele membrelor inferioare curbate in mod anormal, ingrosarea extremitatilor oaselor, perceptibila la incheietura mainilor si la glezna, craniul reactionand la presiune ca o minge de celuloid, cu inchiderea intarziata a fontanelei anterioare, proeminente la nivelul coastelor. Pentru sugar, diagnosticul este stabilit intre 5 si 12 luni. Tratamentul consta in administrarea de vitamina D Administrarea sistematica, la prescriptia medicului, de vitamina D sugarilor, precum si suplimentarea in vitamina D a laptelui pentru copii permit in zilele noastre sa se asigure o prevenire eficace a bolii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

« 9 10 11

12

13 14 15 »
«

»