´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera R - pagina 13

Raia - enciclopedia universala

Raia:  1. Cetate si teritoriu ocupate si administrate de autoritatile militare turcesti in Tarile Romane. 2. Nume dat de turci locuitorilor Moldovei si Tarii Romanesti, care plateau tribut Portii, fara a fi administrate de aceasta.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Raion - enciclopedia universala

Raion:  Unitate teritorial-administrativa in Romania (intre 1950 si 1968) in cadrul unei regiuni sau a orasului Bucuresti.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Ral - enciclopedia universala

Ral:  Zgomot respirator anormal auzit de catrc medic la auscultarea plamanilor. El este provocat de trecerea aerului prin bronhii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Ralea, Mihai - enciclopedia universala

Ralea, Mihai:  (n. 1 mai 1896, Bucuresti - d. 17 martie 1964, Berlin) - sociolog, psiholog, eseist. A studiat Filosofia la Bucuresti si Iasi. S-a specializat la Ecole Normale Superieure si Sorbona in Filosofie si Drept. A sustinut doua teze de doctorat: Ideea de revolutie in doctrinele socialiste, 1923 si Proudhon, concepfia despre progres si atitudinea lui sociala, 1923. A facut inchisoare inainte de razboi pentru pozitii ideologice de stanga. Dupa razboi ministru al Artelor, deputat in Marea Adunare Nationala, membru al Academiei (1948) , membru in Consiliul Mondial al Pacii. A urmat lui C. Stere si G. Ibraileanu la conducereaVietii romanesti. Ca eseist a scris aproape despre toti scriitorii moderni din literatura romana si universala: Ibsen, Keyserling, Th. Hardy, Amiel, Fromentin, Anatole France, Rilke, Paul Valery, Gide, Th. Mann, Balzac, Sadoveanu, Arghezi, Ibraileanu etc. Lucrari: Interpretari, 1927; Comentarii si sugestii, 1928; Perspective, 1928; Atitudini, 1931; Portrete, carti, idei, 1966. A calatorit in Turcia, Grecia, Egipt, Franta, Italia, Spania, Olanda, Anglia, Antile, S.U.A., Canada si a scris interesante note de calatorie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

« 10 11 12

13

14 15 16 »
«

»