´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera R - pagina 17

Ramuri de specializare internationala - enciclopedia universala

Ramuri de specializare internationala:  ramurile care determina imaginea tarii, in baza avantajelor competitive (resurse naturale bogate, forta de munca inalt calificata, experienta bogata de productie, traditii de productie si experienta manageriala), care capata un loc deosebit in structura economiei tarii date, productia ei fiind destinata in mare parte exportului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Randunica - enciclopedia universala

Randunica:  este o pasare migratoare, iar intoarcerea ei anunta venirea primaverii! Aceasta pasare mica nu cantareste mai mult de 10 pana la 20 g, dar poate strabate in timpul migratiei pana la 10.000 km. Ea cuibareste in colonii in orasele si satele de campie, dar si pe peretii stancosi. Cei doi parinti se ocupa de constructia cuibului; acesta este facut din mici pietricele si fire de paie cimentate cu pamant argilos amestecat cu saliva. In bucataria chinezeasca aceste cuiburi sunt foarte apreciate; se face din ele o supa renumita! Femela depune intre 3 si 5 oua albe; cei 2 parinti le clocesc timp de 2 saptamani. Puii ies din cuib pe la 3 saptamani, dar familia ramane unita pana cand acestia devin complet independenti. Randunica este o adevarata virtuoasa a zborului: ea zboara cu volte in toate directiile, facand viraje incredibile. De altfel, ea isi vaneaza in zbor insectele care constituie baza regimului sau alimentar.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Randunica (Hirundo rustica) - enciclopedia universala

Randunica (Hirundo rustica):  Este foarte raspandita in toata Europa pe perioada verii. Poate fi intalnita din delta si pana in vaile muntilor. Randunica este un zburator desavarsit, calitate care o foloseste si pentru a-si procura hrana. Din acest motiv prefera sa cuibareasca in apropierea zonelor deschise care ii ofera culoare lungi pentru a zbura in vederea dobandirii hranei. Zonele de cuibarit le alege in functie de abundenta insectelor din arealul respectiv. Doar exemplarele din Sudul Peninsulei Iberice nu migreaza. Exemplarele care traiesc la noi in tara pleca toamna devreme, in stoluri mari, catre Africa, de obicei in zona subsahariana dar pot ajunge pana in sudul continentului. Calatoria este foarte dificila si cu pierderi mari, datorita epuizarii si a lipsei surselor de hrana, mai ales deasupra Marii Mediteraneene si pe parcursul traversarii Desertului Sahara. In luna aprilie se intorc la locurile de cuibarit. Despre randunica putem spune ca a devenit simbolul pasarilor migratoare. Randunica este neagra pe spate aripi, cap si pe gat cu ceva reflexii albastre metalice. Pe frunte si sunb cioc are o pata rosie. Pe piept si pe burta este de culoare alba. Ca semn distinctiv au coada lunga si bifurcata in V iar ciocul este scurt si turtit, cu deschidere mare. Randunica poate ajunge la o lungime de 20 cm si o greutate de 25gr. Sunt foarte bune zburatoare, adevarate acorbate si sunt rar vazute pe pamant. Pot atinge viteze incredibile de pana la 160 km/h. Acesta caracteristica le ajuta mult pentru evitarea pradatorilor dar si pentru a se hrani. Este bine cunoscut faptul ca randunica se hraneste cu insecte pe care le prinde direct din zbor; la fel bea si apa. Cuibul este construit de ambii parteneri, din lut amestecat cu par si paie iar interiorul este captusit cu puf si par de animale. Femela depune pana la 6 oua de culoare alba cu pete brune. Ambii parteneri clocesc prin roataie iar perioada de incubatie este de 15 zile. Puii de randunica sunt hraniti de parinti inca 4 saptamani. De obicei scot doua serii de pui.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Randunica de mare - enciclopedia universala

Randunica de mare:  este de talia unui pescarus mic, dar se deosebeste de acesta prin ciocul sau rosu cu varf negru si prin calota neagra pe care o are pe cap. Strigatul sau este ca un hohot care suna cam asa: ragagaga; el anunta in general timp urat! Randunica de mare este o pasare raspandita in tot sudul Oceanului Pacific, pana in regiunea indo-malaieziana. Ea este costiera; este observata numai rareori la mai mult de 2 km de coaste. Traieste, de asemenea, pe malul lacurilor si al raurilor. Se hraneste cu pesti mici, crustacee, insecte si viermi. Ca sa pescuiasca, ea planeaza deasupra apei si cum vede un peste face un plonjon de la mai mult de 3 m inaltime. Randunica de mare cuibareste in colonii pe plaje si prundisuri. Cuibul sau este o mica adancitura sapata in sol si captusita cu ramurele si frunze. Femela depune 2 sau 3 oua galben-nisipii patate cu maro pe care cei doi parinti le clocesc vreme de 3 saptamani. Dupa aceea, puii sunt hraniti de parinti aproape 2 luni.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

« 14 15 16

17

18 19 20 »
«

»