Enciclopedia universala

articole cu litera R - pagina 21

Rasul - enciclopedia universala

Rasul:  este un formidabil catarator cu vederea patrunzatoare traieste la fel de bine in paduri, cat si la ses si in munti. El seamana cu o pisica mare; dar urechile sale se termina in mod caracteristic cu un smoc din peri negri si aspri si, evident, dintii sunt mult mai puternici decat ai pisicii! Este un animal prudent si rabdator care vaneaza noaptea. Prada sa este alcatuita din soareci de camp, caprioare, capre negre, sconcsi si, cateodata, oi. Este solitar si nu traieste in cuplu decat in perioada de imperechere. Si aceasta doar pentru scurt timp, caci femela isi educa apoi singura cei 2 pana la 6 pui nascuti din aceasta impreunare. Tinerii rasi isi parasesc mama in jurul varstei de 10 luni si pot trai intre 15 si 17 ani. Inamicii rasului sunt puma, lupul si omul, care il vaneaza pentru blana sa placuta si matasoasa.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Rasul eurasiatic (Felis lynx) - enciclopedia universala

Rasul eurasiatic (Felis lynx):  Sau rasul carpatin este un animal de prada vazut din ce in ce mai rar in padurile noastre. In momentul de fata rasul este o specie protejata si declarata monument al naturii. Se estimeaza ca in Romania mai traiesc in momentul de fata aproximativ 2000 de exemplare. In toata Europa si Asia se estimeaza o populatie de 55 000 de exemplare, majoritatea traieste in Rusia. In prezent se fac incercari de reintroducerea lui in cateva tari Europene. La noi el inca exista acolo, in salbaticie si speram sa existe mult timp inainte. Rasul are o constitutie robusta, atletica, seamana cu o pisica dar de dimensiuni mai mari. Piciorele sunt lungi si musculoase, labele sunt mari si sunt prevazute cu ghiare retractile. Coada este scurta si prezinta spre varf o pata de culoare neagra. Urechile sunt continuate cu 2 smocuri de par de culoare neagra. Rasul poate ajunge la o lungime de 1,5 m si o greutate medie de 30kg. In cazuri rare au fost semnalati rasi cu o greutate de 50-55 kg. Are tote simturile foarte bine dezvoltate. Rasul este un vanator foarte iscusit. Reuseste sa vaneze si prazi mari pentru greutatea lui, cum ar fi caprioarele. Un adult are nevoie de circa 2,5kg de carne pe zi. Restul prazii o acopera cu pamant, iarba si frunze si revine a doua zi pentru a se hrani. Perioada de imperechere a rasului este in lunile martie si aprilie. Femela naste pana la 4 pui pe care ii creste singura, fara ajutorul masculului. Puii sunt alaptati aproape sase luni si raman alaturi de mama pana la varsta de 2 ani. Datorita raritatii lor si a faptului ca traiesc retrasi si in locuri ascunse, sunt inca multe necunoscute legate de comportamentul si obiceiurile rasului carpatin. La noi in tara este permis vanatul in perioada 15 septembrie - 31 martie. Avand in vedere faptul ca este un animal tot mai rar intalnit in mediul natural iar rata de succes a tinerilor este de doar 10%, poate ca ar trebui reevaluata situatia rasilor din Romania iar vanatoarea sa fie oprita macar pentru o perioada de timp. Sunt tari europene, cum ar fi Germania unde se aloca sume foarte mari pentru conservare, repopulare si inmultirea rasilor in captivitate. Poate ca ar trebui sa gandim in perspectiva pentru a nu ajunge in aceeasi situatie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Rata caraitoare (Anas querquedula) - enciclopedia universala

Rata caraitoare (Anas querquedula):  Sau Sarsela de vara este prezenta la noi doar in sezonul cald, de la sfarsitul lunii februarie si pana in noiembrie. Dupa rata mare, rata caraitoare este cea mai des intalnita specie de rata salbatica de la noi. Poate fi intalnita in toata tara, in apropierea apelor, insa cu o densitate mai mare in delta si in baltile din Lunca Dunarii. Ratoiul este mult mai viu colorat decat rata, mai ales in perioada verii. Capul, gatul, gusa, spatele si coada au un penaj pestrit, brun inchis. Pe burta este albicios iar lateralele sunt gri. Specific masculului de rata caraitoare este spranceana de culoare deschisa care se prelungeste spre ceafa. Femela are doua dungi de culoare deschisa, deasupra si sub ochi. Oglinda de pe aripi este marginita de dungi de culoare alba si are culoare verde la mascul si brun-inchis la femela. In perioada de iarna, masculul are un penaj asemanator cu al femelei, brun pestrit. Lungimea corpului este de 38-40 cm, deschiderea aripilor de 65-70 cm iar greutatea de 250-500 g. Rata caraitoare se hraneste seminte, diferite materii vegetale si mici vietuitoare de apa pe care le obtine prin filtrarea apei de suprafata cu ajutorul ciocului. Cuibul este construit in vegetatia din apropierea apei iar femela depune8-11 oua intr-o singura serie pe an.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Rata cu cap castaniu (Aythya ferina) - enciclopedia universala

Rata cu cap castaniu (Aythya ferina):  Este o specie de rata salbatica relativ rara care poate fi intalnita mai des in delta si in baltile din apropierea cursului inferior al Dunarii. Rata cu cap castaniu este prezenta la noi atat ca pasare de pasaj cat si ca pasare clocitoare pe timpul verii. In Europa este o specie de rata specifica pentru partea de N-E, insa cu densitati mai mari ale perechilor clocitoare in partea de nord. In restul Europei poate fi vazuta razlet si foarte local. Maculul are capul castaniu, pieptul si coada de culoare neagra, abdomenul gri-albicios iar spatele si aripile de culoare gri. Ciocul este de culoare neagra cu o pata alba la unele exemplare iar ochii sunt de culoare rosie. Femela are o coloratie maronie cu o dunga mai deschisa la culoare in dreptul ochilor. Exemplarele imature au un penaj brun inchis. Lungimea corpului este de 42-49 cm, deschiderea aripilor de 72-82 cm iar greutatea de 0,7-1 kg. Rata cu cap castaniu este o rata scufundatoare care se hraneste cu vegetatia de pe fundul apei. Cuibul este construit in stuf in imediata apropiere a apei. Femela depune 8-10 oua intr-o singura serie pe an si se ocupa singura de cresterea puilor. Din acest motiv, in perioada verii, vom vedea pe luciul baltii grupuri formate doar din masculi si eventual exemplare imature in timp ce femelele se ocupa izolat de cresterea puilor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

« 18 19 20

21

22 23 24 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct