´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera R - pagina 25

Ratiune de stat - enciclopedia universala

Ratiune de stat:  Principiu in baza caruia o autoritate de stat ia anumite masuri de interes general, trecand peste interesul particular, individual.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Rau de munte - enciclopedia universala

Rau de munte:  Ansamblu de tulburari legate de o proasta adaptare a organismului la rarefierea oxigenului la altitudine. Tulburarile survin in general in primele patm zile care urmeaza sosirii la munte. Simptomele cele mai frecvente sunt durerile de cap asociate cu vertije, zumzait in urechi, insomnii, greturi, varsaturi, balonari abdominale si pierdere a poftei de mancare. Aceste manifestari tunt adesea benigne. Repausul atenueaza tulburarile, care dispar la capatul a catorva zile de adaptare. Daca ele persista, coborarea la o altitudine inferioara permite disparitia lor. k caz de edem cerebral sau pulmonar, se impune revenirea ic urgenta in vale, cu spitalizare, precedata - daca este posibil - de administrarea de oxigen.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Rau de transport - enciclopedia universala

Rau de transport:  Ansamblu de tulburari resimtite de anumiti subiecti in timpul unei calatorii cu fiorul, cu trenul, cu automobilul sau cu avionul. Raul de mare sau naupatia si raul de aer sunt manifestari ale raului de transport. Raul de transport se manifesta printr-o anxietate, o senzatie de ameteala, transpiratii, lipotimii (indispozitii fara pierderea starii de constienta), greturi sau varsaturi, chiar o atitudine de prostratie. Acesta face apel la antihistaminice de sinteza (antinaupatice), care, absorbite inainte de plecare, au o actiune preventiva destul de eficace.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Rau perforant plantar - enciclopedia universala

Rau perforant plantar:  Ulceratie cronica a pielii, localizata pe plantele picioarelor. Aceasta anomalie survine in cursul unui diabet cu vechime (de mai mult de 10 ani) si echilibrat deficitar prin tratament. Tratamentul este, mai intai de toate, cel al bolii cauzale, asociat cu ingrijiri locale pentru dezinfectie si in vederea cicatrizarii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

« 22 23 24

25

26 27 28 »
«

»