´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera R - pagina 34

RDS - enciclopedia universala

RDS:  Radio Data System - reprezinta transmisia digitala a datelor posturilor la radioul masinii. Sunt afisate numele postului si ora.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Reactia lui Western-Blot - enciclopedia universala

Reactia lui Western-Blot:  Tehnica ce permite cautarea in serul sangvin a proteinelor antigenice - indeosebi proteinele virale - sau anticorpii indreptati impotriva acestor proteine. Reactia lui Western-Blot este utilizata foarte mult in prezent pentru a confirma sau a infirma rezultatul, uneori fals pozitiv, al testului ELISA (test de depistare a anticorpilor specifici) in ce priveste HIV, virusul cauzator al SIDA.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Reactionar - enciclopedia universala

Reactionar:  Adept al reactiunii politice, persoana care are o atitudine ostila fata de ceea ce este inaintat, progresist si care lupta pentru mentinerea sau reinstaurarea randuielilor vechi, perimate.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Realism - enciclopedia universala

Realism:  concept teroretic cu sens larg si restrans in campul literaturii. Aparut in Franta odata cu expozitia Realisme a lui G. Courbet (1855) . In sens larg exprima o categorie de scrieri definite prin procedeul de reflectare a realitatii in opera, care este determinata (social, istoric, economic, politic etc.) atat prin faptul ca autorul, ca fiinta e determinat, cat si prin faptul ca fenomenul cultural e determinat. Balzac a fost cel mai puternic exponent literar al conceptului. A fost si conceptul dominant cu care s-a operat in perioada socialista pentru aprecieri valorice (realismul socialist) . In sens restrans desemneaza un curent literar bazat pe o metoda de creatie declarata ca fiind aceeasi pentru toti reprezentantii curentului (determinism, opera ca analog al realitatii) , in sens restrans realismul a dominat sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul celui de-al XX-lea si s-a manifestat preponderent in proza. Realismul socialist este un curent teoretic care apartine perioadei de existenta a lagarului socialist. Era interzis, ca scriitor, sa exprimi altceva decat determinismul multiplu al actului literar.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

« 31 32 33

34

35 36 37 »
«

»