´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera R - pagina 37

Rechinul - enciclopedia universala

Rechinul:  este un peste cartilaginos, ca si rechinul plat: scheletul sau este alcatuit din cartilaje. Exista multe tipuri de rechini. Cel mai mic are 70 cm lungime (cainele de mare); cei mai mari au mai mult de 15 metri (acestia sunt rechinul-balena si rechinul-pelerin). Din fericire, acesti rechini enormi sunt inofensivi: ei nu mananca decat crevete minuscule. In schimb, alti rechini, precum rechinul-tigru sau rechinul-leopard, sunt extrem de temuti de catre pesti si de catre oamenii care fac baie in mare. Celebrul rechin alb ajunge la aproape 12 metri lungime si poate cantari 3 tone. El este unul dintre rechinii cei mai periculosi: a fost calificat drept mancator de oameni, denumire care spune multe despre ce este el capabil sa faca! Pe maxilarul sau formidabil se afla sute de dinti care taie ca lamele de ras. Ca la toti rechinii, dintii sai sunt asezati pe mai multe randuri si cad in mod regulat; ei se schimba pe toata durata vietii rechinului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Rechinul gulerat - enciclopedia universala

Rechinul gulerat:  Chlamydoselachus anguineus, cunoscut sub numele de rechin gulerat, este un peste cartalaginos ce traieste in estul Oceanului Atlantic, sud-vestul Oceanului Indian si in vestul si estul Oceanului Pacific. La prima vedere, acest animal seamana mai mult cu un tipar decat cu un rechin. Numele de rechin gulerat vine de la cele sase perchi de fante branhiale din zona gatului, ce dau impresia unui guler. Ajuns la maturitate, masculul ajunge la 1 m lungime, in timp ce femela este mai mare, atingand si 1.5 m. Rechinul gulerat traieste la o adancime de pana la 1280 m si se hraneste cu cefalopode. Uneori, rechinul gulerat este mentionat ca fiind o fosila vie, in mare parte datorita faptului ca specia s-a schimbat foarte putin din vremurile preistorice pana in prezent.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Rechinul plat - enciclopedia universala

Rechinul plat:  este un peste al carui schelet nu este format din oase, ci din cartilaje; este o ruda a rechinului. Unduirea inotatoarelor (numite aripi) face ca inotul sau sa fie foarte gratios. Se hraneste in general cu scoici, crustacee si mici pesti pe care ii prinde scormonind nisipul. Unii se hranesc totusi cu crevete minuscule (zooplancton), filtrand mari cantitati de apa, intr-un mod asemanator balenei. Este cazul pestelui-liliac, numit si diavolul marilor. Acesta este cel mai mare rechin plat. El poate atinge anvergura de 8 metri! Coada lunga si subtire a pisicii de mare este echipata cu unul sau doi tepi veninosi, cu care aceasta poate provoca rani grave (uneori mortale) inamicilor. Exista, de asemenea, rechini plati electrici. Acestia sunt adevarate pile electrice naturale capabile sa produca o descarcare electrica de 12 pana la 200 de volti, pentru a-si ameti sau a-si omori prada sau inamicii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Rechizitie - enciclopedia universala

Rechizitie:  Masura exceptionala in timp de razboi prin care statul obliga populatia sa cedeze anumite lucruri (constructii, vehicule, etc.), cu obligatia de a le restitui sau contra cost.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

« 34 35 36

37

38 39 40 »
«

»