´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera R - pagina 39

Reconstructie a unui membru - enciclopedia universala

Reconstructie a unui membru:  Interventie chirurgicala, efectuata intr-un timp sau in mai multi timpi, vizand repararea unei leziuni grave a unui membru. Dupa accident, membrul, daca este sectionat, trebuie sa fie adunat, pus intr-un sac etans din plastic, la randul lui pus in gheata (contactul direct al membrului cu gheata este interzis) si transportat, impreuna cu ranitul, de urgenta, la un spital de specialitate. Operatia este realizata dupa un prim timp de reanimare, comportand o transfuzie si un bilant preoperator (stabilirea anesteziei, bilantul biologic). Ea comporta diferiti timpi de reparatie, efectuati pe cat posibil intr-o singura interventie: reparatia osoasa cu ajutorul unor placi interne sau unor fixatoarc externe (brose care depasesc osul si cuprind o atela externi), reparatia vaselor si nervilor prin microchirurgie (chirurgie realizata cu ajutorul unui microscop de grosisment mare) si eventual recurgerea la autogrefe venoase, reconstructia invelisului cutanat. Perioada postoperatorie putand Fi marcata prin complicatii (infectie, hemoragie, absenta recuperarii functionale), se impune o supraveghere medicala importanta si o reeducare precoce. Uneori sunt necesare operatii secundare in saptamana sau in lunile care uremaza pentru a incerca recuperarea functiilor inca nerestabilite. Reeducarea se intinde pe o perioada cuprinsa intre 18 luni si 2 ani.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Rect - enciclopedia universala

Rect:  Segment terminal al tubului digestiv, care vine in continuarea colonului sigmoid si se deschide la exterior prin anus. Rectul, iung de 15 centimetri, este format din doua segmente. Segmentul superior, in pelvis, constituie ampula rectala. Segmentul inferior, la nivelul perineului, este canalul anal. Rectul, prin functia sa de rezervor si datorita aparatului sfincterian al anusului, asigura controlul mecanismului defecatiei si al continentei fecalelor. Rectul este adesea sediul unor tumori benigne (polipi, tumori viloase cu suprafata filamentoasa) sau maligne (adenocarcinoame, carcinoide). El mai poate fi atins de rectite (inflamatii localizate) de origine infectioasa (boli venerice), parazitara (amibiaza), ischemica sau inflamatorie (rectocolita). Bolile inflamatorii ale colonului (boala lui Crohn) sau unele afectiuni degenerative (boala lui Hirschsprung) pot sa se intinda la rect. Pro-lapsurile rectale (proeminarea rectului prin anus) pot sa se produca in cursul bolilor hemoroidare sau dupa un traumatism obstetrical ori dupa o boala neurologica, de exemplu. In sfarsit, se intampla ca rectul sa fie sediul unor leziuni traumatice: ulceratie termometrica, perforatie rectala cu un corp strain sau cu ocazia, in mod exceptional, unui examen endoscopic sau radiologie al colonului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Rectita - enciclopedia universala

Rectita:  Inflamatie, acuta sau cronica, a mucoasei rectale. O rectita poate avea o origine foarte diversa, indeosebi infectioasa (gonococie), parazitara (ambiaza, bilharzioza) sau medicala (supozitoare, iradiere). Ea este fie o manifestare izolata, fie asociata cu o alta afectiune inflamatorie (rectocolita hemoragica, boala lui Crohn). In sfarsit, o rectita este insotita adesea de leziuni ale colonului. Boala se manifesta prin dureri rectale, prin falsa necesitate de a defeca, prin emisii anale sangerande sau purulente, printr-o diaree, printr-o alterare mai mult sau mai putin marcata a starii generale, printr-o febra. Un examen proctologic (tu. seu rectal, anuscopie si rectoscopie, adica explorarea vizuala directa a anusului si a rectului cu ajutorul unui tub dotat cu un sistem optic), asociat, la nevoie, cu o coloscopie, permite evaluarea importantei atingerii si prelevarea unor esantioane pentru a stabili cauza. Acest examen determina alegerea tratamentului: administrarea de antibiotice, de antiparazitare, de antiinflamatoare sau, pur si simplu, suprimarea factorului favorizant sau declansant. In cea mai mare parte a cazurilor rectita este vindecata definitiv. Doar boala lui Crohn, rectocolita hemoragica si urmarile unei iradieri necesita un tratament de cursa lunga.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Rectocel - enciclopedia universala

Rectocel:  Proeminare a peretelui anterior al rectului in vagin, cauzata de relaxarea mijloacelor de fixare si sustinere ale vaginului. Un rectocel este o componenta a unui prolaps genital (prabusirea vaginului si/sau a uterului).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

« 36 37 38

39

40 41 42 »
«

»