´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera R - pagina 40

Rectocolita - enciclopedia universala

Rectocolita:  Inflamatie simultana a rectului si a colonului. Originea unei rectocolite este foarte variabila: infectioasa (shigelloza, salmonelloza), parazitara (bilharzioza), vasculara (colita ischemica, urmarile unei radio-terapii), medicamentoasa (laxative, antibiotice); ea ramane uneori necunoscuta, ca in cazul rectocolitei hemoragice. Simptomele sunt dureri abdominale si o diaree uneori sangeranda, care poate fi insotita de o pierdere in greutate si de febra. Coloscopia (explorarea vizuala directa a colonului cu ajutorul unui tub dotat cu un sistem optic) permite evaluarea intinderii leziunilor si efectuarea prelevarilor pentru a preciza cauza. Acest examen determina alegerea tratamentului, care este, in general, medicamentos (administrarea de antibiotice, de antiinflamatoare), mai rar chirurgical (ablatia unui segment al colonului in anumite colite ischemice, de exemplu). In majoritatea cazurilor, rectocolita se vindeca definitiv. Doar rectocolitele hemoragice si sechelele unei radioterapii necesita un tratament de cursa lunga.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Rectocolita hemoragica - enciclopedia universala

Rectocolita hemoragica:  Inflamatie cronici a mucoasei colonului si rectului, de origine necunoscuti, caracterizata prin emisii de mucus si de sange prin anus. Rectocolita hemoragica (RCH.) este o afectiune rari, care afecteaza indeosebi femeia tanara. Principalul simptom este aparitia emisiilor rectale, in general frecvente (pana la zece scaune pe zi), de mucus si de sange. Acestea sunt insotite adesea de dureri abdominale, de tulburari ale tranzitului digestiv, de febra si de o alterare a starii generale. Coloscopia permite sa se evalueze intinderea leziunilor si practicarea unor prelevari de tesuturi. Boala evolueaza in pusee din ce in ce mai grave si mai frecvente. Dupa o evolutie indelungata (zece ani), exista un risc de degenerescenta a leziunilor in cancer al colonului, care impune un examen clinic si endoscopic anual. Complicatiile sunt hemoragiile digestive, perforatiile colonului si colectazia (dilatatia gazoasa a colonului). Aceste ultime doua complicatii necesita un tratament chirurgical de urgenta. Tratamentul asociaza un regim alimentar care evita substantele iritante (condimentele, prajelile) si produsele fermentate, precum si cresterea consumului de alimente bogate in fibre, cu un tratament medicamentos (antiseptice intestinale, antiinflamatoare pe cale generala sau prin spalaturi). Chirurgia este indicata in complicatiilc grave sau acute (colectazie, perforatie), in formele severe care rezista la tratamentul medical si in degenerescentele canceroase. Tratamentul poate comporta ablatia completa a colonului si , la nevoie, a rectului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Rectopexie - enciclopedia universala

Rectopexie:  Fixare chirurgicala a rectului de sacrum. Rectopexia este indicata in caz de prolaps al rectului (coborarea rectului, care tinde sa iasa prin anus, adesea ca armare a nasterilor repetate sau dificile care au slabit muschii perineului).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Rectoragie - enciclopedia universala

Rectoragie:  Emisie de sange rosu prin anus. O rectoragie este dovada unei leziuni care se alueaza, in general, in partea de jos a tubului digestiv (colon, rect, anus), dar care poate fi situata in partea sa superioara (ulcer duodenal, de exemplu) daca hemoragia este foarte abundenta. Rectoragiile sunt cauzate de cele mai multe ori de hemoroizi, de ulceratii termometrice (cauzate de luarea repetata a temperaturii rectale), de tumori benigne sau maligne ale rectului sau ale colonului sigmoid, de mici hernii ale mucoasei colice (diverticuloza colica), de inflamatii ale colonului (rectocolita hemoragica). Orice rectoragie, chiar putin abundenta, impune un examen complet al colonului. In fapt, chiar daca tceasta tulburare este cauzata adesea de hemoroizi, se impune sa ne asiguram ca nu este vorba de o cauza mai grava, indeosebi de o tumora. Daca rectoragia este foarte abundenta sau antreneaza o cadere a tensiunii arteriale sau o accelerare a pulsului, subiectul trebuie sa fie spitalizat de urgenta. Tratamentul poate comporta una sau mai multe transfuzii, oprirea oricarei luari de medicamente care favorizeaza ingerarea (anticoagulante, aspirina), uneori o manevra locala pentru oprirea sangerarii (scleroza sau ligatura printr-un elastic a hemoroizilor; electrocoagulare a ulceratiilor termometrice). O interventie chirurgicala se impune in caz de tumora rectocolica sau daca sangerarile hemoroidare nu cedeaza la tratamentul medical.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

« 37 38 39

40

41 42 43 »
«

»