´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera R - pagina 41

Rectoscopie - enciclopedia universala

Rectoscopie:  Examen care permite explorarea vizuala a peretilor rectului. Indicatiile rectoscopici sunt numeroase: dureri ano-rectale, hemoroizi, hemoragii rectale, tulburari ale tranzitului intestinal. O rectoscopie consta in introducerea prin anus in rect a unui endoscop rigid denumit rectoscop (un tub cu lungimea de 25 centimetri si cu diametrul de l , 5 centimetri, dotat cu un sistem optic). Sunt posibile biopsiile (prelevari de tesut rectal). Pacientului trebuie sa i se administreze, in seara din ajunul examenului, o spalatura cumparata de la farmacie. Cu doua ore inaintea examenului, se efectueaza o a doua spalatura astfel ca rectul sa fie golit si curat. Nu este necesar ca examenul sa fie realizat pe nemancate. Rectoscopia se practica fara anestezie. O rectoscopie dureaza cateva minute, nu este dureroasa si nu antreneaza nici un efect secundar.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Rectosigmoidoscopie - enciclopedia universala

Rectosigmoidoscopie:  Examen care permite explorarea vizuala a peretilor rectului (rectoscopie), a colonului sigmoid (sigmoidoscopie) si a partii joase a colonului. Acest examen tinde actualmente sa fie inlocuit cu coloscopia totala (explorarea, prin aceeasi tehnica, a totalitatii colonului), atat pentru examenele in scop diagnostic, cat si pentru depistarea sistematica a tumorilor rectocolice benigne si maligne.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Recul - enciclopedia universala

Recul:  Miscare a rotii care intinde suspensiile; opusul amortizarii, care comprima suspensia.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Redoare articulara - enciclopedia universala

Redoare articulara:  Stingherire sau limitare mai mult sau mai putin importanta a miscarilor articulare la nivelul membrelor sau al coloanei vertebrale. Redorile articulare pot fi mecanice, in acest caz atingand nivelul maxim la sfarsitul zilei (artroza), sau inflamatorii, in acest caz fiind maxime la sfarsitul noptii si dimineata, disparand dupa un timp de "dezmortire", in timpul diminetii (artrita, in special poliartrita reumatoida).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

« 38 39 40

41

42 43 44 »
«

»