´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera R - pagina 44

Reflector cu suprafetele libere - enciclopedia universala

Reflector cu suprafetele libere:  Este sistemul de realizare a reflectoarelor cunoscut astazi. Fiecare punct al reflectoarelor este orientat in asa fel incat sa lumineze un anumit punct al soselei. Prin insumarea celor doua raze se formeaza conul luminos.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Reflex - enciclopedia universala

Reflex:  Raspuns motor scurt, instantaneu si involuntar al sistemului nervos la o stimulare senzitiva sau senzoriala a terminatiilor nervoase. Reflexele pot fi normale, exagerate, diminuate sau abolite. Ele sunt controlate prin examen clinic. Studiul reflexelor ocupa un loc important in neurologie si in neuropsihiatrie. Reflexul osteotendinos. Aceasta se caracterizeaza printr-o scurta reactie motorie care este cercetata lovind un tendon cu un ciocan de cauciuc (ciocan pentru reflexe). Aceasta stimulare provoaca o extensie a tendonului, stimulare senzitiva transmisa mai intai de catre receptorii tendinosi la maduva spinarii (sensibilitate proprioceptiva), care raspunde acesteia in mod automat prin contractie musculara. O areflexie (abolirea reflexelor) sau o diminuare a reflexelor poate traduce o leziune a sistemului nervos periferic (leziune a unui nerv sau a radacinii sale); acestea sunt simptome care se intalnesc mai ales in cursul sciaticii sau al nevritelor, mult mai rar in caz de leziune centrala (leziune a maduvei spinarii de aparitie brutala prin sectionare sau compresie). Manifestarea opusa, exagerarea reflexelor se asociaza cu un sindrom piramidal (paralizie prin atingere a sistemului nervos central) si se intalneste in caz de tumora, de accident vascular cerebral etc.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Reflex arhaic - enciclopedia universala

Reflex arhaic:  Automatism motor provocat la nou-nascut prin diversi stimuli, care dispare la varste cuprinse intre doua si patru luni. Reflexele arhaice dovedesc integritatea si maturarea sistemului nervos al nou-nascutului. Ele sunt controlate in cursul examenelor neurologice carora nou-nascutul le este supus sistematic inca din primele zile ale vietii. Reflexul de apucare sau grasping reflex se defineste prin gestul de a apuca automat unul din degetele examinatorului sau orice obiect la indemana. Reflexul lui Moro sau reflexul de imbratisare este studiat ridicand capul copilului cativa centimetri in fata si lasan-du-l brusc; capul nou-nascutului cade atunci, acesta departand membrele superioare si intinzand picioarele; apoi bratele se indoaie spre piept executand o miscare de strangere. Reflexul de mers automat se produce atunci cand se pune copilul in pozitie in picioare, cu corpul usor aplecat inainte; se observa atunci miscari automatice si ritmice de mers. Reflexul de supt se manifesta prin sugerea unui deget introdus in gura copilului. Reflexul punctelor cardinale se declanseaza atunci cand se stimuleaza unul din colturile gurii sau obrazul copilului: acesta isi indreapta capul spre partea zonei excitate, cautand "sanul" evocat prin stimulare. Reflexul de extensie incrucisata este obtinut stimuland planta piciorului, ceea ce provoaca intai flexia apoi extensia membrului inferior opus pentru a incerca respingerea sursei de stimulare. O absenta a reflexului arhaic poate fi revelatoare a unei leziuni cerebrale, ceea ce necesita cautarea ei prin examene complementare. De altfel, reflexele arhaice pot persista sau pot reaparea in anumite stari patologice care afecteaza sistemul nervos central.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Reflux gastroesofagian - enciclopedia universala

Reflux gastroesofagian:  Regurgitare a conunuiului acid al stomacului in esofag. Un reflux gastroesofagian este provocat de o incontinenta a sfincterului inferior al esofagului, a carei cauza o constituie cel mai frecvent o hernie hiatala, adica trecerea, prin diafragm, a unei parti de stomac in torace. Refluxul gastroesofagian provoaca in mod obisnuit o senzatie de arsura in golul stomacului, iradiind in spatele sternului. Durerea survine dupa masa; ea este declansata de flexia corpului in fata si dispare atunci cand subiectul se indreapta: este semnul numit al siretului de pantof1. In caz de hernie hiatala, arsurile apar de asemenea in pozitie culcata sau in cursul eforturilor de impingere abdominala. Tratamentul consta mai intai de toate in evitarea meselor copioase, a bauturilor efervescente, in reducerea - daca este necesar - a obezitatii existente si in combaterea aciditatii gastrice cu medicamente antiacide. Daca, in pofida tratamentului medical, refluxul persista si mai ales daca este foarte deranjant, este posibil sa se recurga la o tehnica chirurgicala, fundoplicatura. Aceasta consta in infasurarea fundusului, partea superioara a stomacului situata imediat sub diafragm, in jurul esofagului inferior pentru a crea o valva antireflux intre esofag si stomac.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

« 41 42 43

44

45 46 47 »
«

»