´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera R - pagina 45

Reflux gastroesofagian al sugarului - enciclopedia universala

Reflux gastroesofagian al sugarului:  Regurgitare a continutului stomacului in esofag ce survine la sugar si este legata, de cele mai multe ori, de maturarea neincheiata a tubului sau digestiv (beanta a sfincterului inferior al esofagului). Manifestarile obisnuite ale refluxului gastroesofagian sunt aruncari in afara de materii grase sau varsaturi, uneori abundente, survenind spre sfarsitul mesei si declansate de cea mai mica miscare. Esofagita (inflamatia esofagului) este complicatia cea mai deranjanta a refluxului gastroesofagian. Ea este legata de agresarea esofagului de lichidele acide din stomac. Aceasta inflamatie antreneaza uneori varsaturi de lapte, continand filete de sange, si duce la o anemie. Plansetele, rasucirile copilului in timpul meselor, luarea biberonului fara placere, asociate sau nu cu varsaturi, constituie semne evocatoare. Refluxul gastroesofagian este banuit, de asemenea, ca intervine in aparitia unor indispozitii grave ale sugarului cu oprirea respiratiei, cianoza si pierderea tonusului muscular. Astfel de semne, mai ales daca survin la ore regulate fata de mese sau la un copil care deja prezinta un reflux gastroesofagian, trebuie sa conduca la consultarea unui pediatru, care va prescrie, la nevoie, examene complementare intr-un serviciu de specialitate. Refluxul gastroesofagian evolueaza spontan spre vindecare, facilitata atunci cand copilul incepe sa mearga; cele mai multe dintre refluxurile gastroesofagiene sunt vindecate la aceasta varsta. Totusi, este necesar un tratament pentru a reduce simptomele, complicatiile si pentru a facilita maturarea fiziologica a sfincterului esofagului inferior. In afara medicamentelor utilizate pentru a creste presiunea acestui sfincter, se mai recurge la culcarea copilului in pozitie inclinata (la 30 de grade fata de orizontala) la administrarea unei alimentatii mai ingrosate (pudre care maresc vascozitatea, amestecate cu lapte), la fractionarea portiilor, la evitarea hainelor prea stramte care strang ventrul si a expunerii la atmosfera cu fum. Daca acest tratament se dovedeste insuficient sau daca exista temeri in legatura cu complicatii, trebuie efectuate examene complementare intr-un serviciu de pediatrie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Reflux vezico-uretero-renal - enciclopedia universala

Reflux vezico-uretero-renal:  Urcare a urinei din vezica inspre uretera si spre rinichi. Un reflux vezico-uretero-renal, denumit in mod curent reflux de urina, este cauzat de o malformatie a dispozitivului antireflux ureterovezical, un fel de valva situata pe orificiul vezical al ureterei, care permite in mod normal ca urina continuta in vezica sa nu reflueze inspre uretera. Un reflux vezico-uretero-renal se traduce prin dureri lombare ascendente in cursul mictiunii; el predispune la infectii urinare (cistite, pielonefrite etc.). Tratamentul este de cele mai multe ori cel chirurgical.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Reforma - enciclopedia universala

Reforma:  Miscare religioasa de la inceputul sec.XVI in Germania, raspandita in cea mai mare parte a Europei. Afirmand principiul mantuirii prin credinta, ideologii Reformei au respins rolul decisiv atribuit Bisericii prin "administrarea tainelor", au declarat "Biblia" singurul izvor al adevarurilor credintei, au combatut abuzurile Bisericii romano-catolice, au cerut secularizarea averilor clerului, au militat pentru introducerea limbilor nationale in serviciile de cult, traducand "Biblia". Initiata de Martin Luther in 1517.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Reforma - enciclopedia universala

Reforma:  Transformarea politica, economica, sociala si culturala, cu caracter limitat sau de structura, a unei stari de lucruri, pentru a obtine o ameliorare sau un progres.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

« 42 43 44

45

46 47 48 »
«

»