´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera R - pagina 50

Regiment - enciclopedia universala

Regiment:  Unitate militara compusa din mai multe batalioane, divizioane, escadrile etc. Primul regiment de cavalerie a aparut in Franta in 1558.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Regimentele graniceresti - enciclopedia universala

Regimentele graniceresti:  Unitatile militare de romani si de secui, infiintate in 1762 de Curtea imperiala de la Viena de-a lungul frontierei Transilvaniei. Cuprindeau oamenii liberi sau rascumparati din iobagie, de confesiune greco-catolica, scutiti de o serie de de sarcina de catre stat si iobagesti in schimbul satisfacerii obligatiilor militare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Regin - enciclopedia universala

Regin:  Modificare a alimentatiei obisnuite in scopuri terapeutice (in caz de ateroscleroza, de diabet, de guta, de obezitate etc.) sau pentru a satisface nevoile fiziologice specifice (femei gravide, sportivi, persoane in varsta etc.). Multumita progreselor realizate in cunoasterea bolilor si in farmacologie, prescrierea de regimuri terapeutice a evoluat: numarul de afectiuni pentru care ele sunt realmente necesare a scazut si numeroase regimuri candva foarte severe, precum cel fara sare sau regimul diabeticului, sunt mai maleabile. Actualmente, cel mai frecvent prescrise sunt regimurile hipocalorice (sau hipoenergetice) pentru tratamentul obezitatii, regimurile pentru dislipidemii (hipercolesterolemie, hipertrigliceridemie) si cel al diabetului. Anumite afectiuni renale (sindromul nefrotic, insuficienta renala etc.) impun, de asemenea, un control al anumitor nutrimente ca apa, proteinele, sarea, potasiul etc. In orice imprejurare, regimul, care face parte din tratamentul medical global, ramane sub responsabilitatea medicului. Orice regim trebuie sa constituie, mai intai, obiectul unui bilant: daca regimurile aduc, in general, un ajutor eficace in tratamentul bolilor, ele pot uneori sa fie mai periculoase decat utile (risc potential de denutritie la o persoana in varsta, de exemplu). Trebuie sa mentionam, de asemenea, ca foarte multe femei sunt deosebit de atente la numarul de calorii pe care le ingera si ca ajung sa absoarba zilnic mai putin de 1 500 calorii, chiar mai putin de 1 200 calorii pe zi. Daca aceste regimuri se prelungesc, apar carente in anumite nutrimente; mai mult, slabirea avuta in vedere nu este obtinuta, organismul adap-tandu-se la aporturi energetice mai mici.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Regina noptii - enciclopedia universala

Regina noptii:  Putine flori imprastie dupa amurg un miros mai imbatator decat Regina Noptii, de aceea spunem ca si-a meritat din plin numele. Descendenta dintr-un neam nobil, Regina Noptii este originara din zonele cu multa caldura ale Americii de Sud, si a fost adusa mai intai in vestul Europei dupa descoperirea Lumii Noi. In epoca Victoriana, englezii o cultivau deja in gradini publice si parcuri ca elemente decorative. Din fericire, planta perena s-a adaptat si la climatul tarii noastre, ajungand o componenta nelipsita din gradinile de toamna. Regina Noptii (Nicotiana affinis) poate atinge o inaltime de peste 1 m, iar florile ei sunt de diferite culori: albe, rosii, roz, mov sau chiar galbene. Florile apar in partea de sus a tulpinii si infloresc mai multe odata, din luna iunie pana spre sfarsitul toamnei. Denumirea stiintifica, Nicotiana, i-a fost conferita in onoarea unui important om politic francez, Jean Nicot, care a trait prin secolul al XVI-lea. Pentru diversitatea vizuala si olfactiva pe care o imprima in spatiu, este o adevarata placere sa te afli in preajma lor. Cea mai simpla metoda de inmultire este prin seminte. Daca gradina este destul de spatioasa, planteaza Regina Noptii aproape de fereastra casei, dar si pe cele mai umblate alei sau in colturile unde te refugiezi sa citesti. Nicotiana se planteaza dupa ultimul inghet, la inceput de primavara, in locurile care beneficiaza mai mult timp pe parcursul zilei de razele directe ale soarelui. Teoretic, va trebui sa lasi un spatiu de cel putin 20 cm intre fiecare exemplar plantat, in practica insa, te vei adapta la cerintele particulare. Solul trebuie sa fie afanat si bine irigat, daca nu natural, macar prin interventia dumneavoastra. Desi necesita o cantitate mare de apa, retineti ca planta nu agreeaza un substrat imbibat. Prea mult ingrasamant administrat nu va distruge planta insa aceasta va dezvolta multe frunze si mai putine flori. Plantele tinere de Regina Noptii pot fi atacate de paienjeni rosii sau de o ciuperca ce produce fainarea (o pudra alba sau galbuie care apare pe frunze si lastari tineri).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

« 47 48 49

50

51 52 53 »
«

»