´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera R - pagina 54

Regurgitare - enciclopedia universala

Regurgitare:  Scoatere spontana de continut alimentar din stomac pe gura fara a fi vorba de un efort de a voma. Regurgitarea este deosebita de refluxul zis gastroesofagian de lichide acide spre esofag, din cauza unei incontinente a sfincterului inferior al acestuia. Normala in primele luni de viata, in care ea este uneori insotita de emisia de aer care urmeaza mesei, regurgitarea traduce la adult prezenta unui obstacol la inaintarea alimentelor la nivelul esofagului sau al stomacului. Ea este cauzata cel mai frecvent de o ingustare a conductului digestiv, de o tulburare motorie a esofagului sau de o tumora a stomacului. Regurgitarea dispare dupa tratarea cauzei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Reich - enciclopedia universala

Reich:  Termen folosit de la sfarsitul sec. XIX pentru a desemna Germania, in istoria careia sunt cunoscute trei formatiuni statale, denumite astfel: Sfantul Imperiu Roman (de la sfarsitul sec. XV, Sfantul Imperiu Roman de Natiune Germana) (962-1806); statul creat prin unificarea Germaniei sub autoritatea Prusiei (1871-1918); statul hitlerist (1933-1945), cunoscut si sub numele de al Treilea Reich.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Reichman, Edgar - enciclopedia universala

Reichman, Edgar:  (n. 1929, Galati) prozator si publicist. Fiu de rabin, a facut studii iudaice, apoi Facultatea de Psihologie si Pedagogie din Bucuresti. A emigrat in Israel in 1957, apoi a plecat in Franta, unde a si debutat, cu romanul Denuntatorul, 1962. Este laureat al Premiului Organizatiei Sioniste Mondiale, membru de onoare al Uniunii Scriitorilor din Romania. Continua sa se preocupe de cultura si chestiunea romaneasca. A recenzat, de pilda, in 1996, lucrarea Catherinei Durandin Histoire des Roumains in Le Monde", cu foarte multe observatii pertinente referitoare la fenomenul romanesc. Colaborator permanent al revistelor L'Arche si Le Monde". Lucrari: Intalnire la Kronstadt, 1984; Insomniacul de la Dunare, 1991; Nu vom pleca la Sils Maria, 1995.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Reichswehr - enciclopedia universala

Reichswehr:  Denumire data fortelor armate germane, create in 1919 prin Tratatul de Pace de la Versailles, care fixa efectivul acestora la 100.000 de oameni.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

« 51 52 53

54

55 56 57 »
«

»