´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera R - pagina 62

Reportajul - enciclopedia universala

Reportajul:  este o specie jurnalistica ce informeaza clar si concis asupra unei intamplari reale. Exista si un reportaj literar, sub-specie mai ales a perioadei socialiste a literaturilor, care expune liric ori narativ evenimente reale, afirmand ca ele fac parte din universul creatiei, adica, implicit, alliteraturii. Urmare a ideologiei de creatie a realismului socialist.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Represalii - enciclopedia universala

Represalii:  1. Masuri de pedepsire luate de organele de stat impotriva participantilor la acte de razvratire. 2. Masuri de constrangere luate de un stat ca raspuns la incalcarea normelor internationale din partea altui stat.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

REPROM - enciclopedia universala

REPROM:  (REProgrammable Read Only Memory) - memorie reprogramabila; memorie al carei continut se poate programa, altera si reprograma de catre utilizator.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Reptilele - enciclopedia universala

Reptilele:  au aparut pe Pamant la sfarsitul erei primare, acum 300 de milioane de ani. Reptilele erau foarte bine adaptate conditiilor din acele vremuri si au prosperat mult in timpul erei secundare: au devenit foarte numeroase si foarte diversificate. Erau reprezentate pe atunci mai ales de dinozauri, pe care ii stii, cu siguranta, foarte bine! Cu toate acestea, majoritatea speciilor din aceasta perioada au disparut la sfarsitul erei secundare (acum 100 de milioane de ani) dintr-o cauza (sau mai multe) inca nu foarte bine cunoscuta (specialistii vorbesc despre racirea planetei sau despre un meteorit enorm care a cazut pe Pamant etc.). In prezent, exista pe Pamant aproximativ 6.000 de specii de reptile. Exceptand serpii si cateva soparle, care nu au membre, reptilele (broastele testoase, soparlele, crocodilii) sunt tetrapode (au 4 membre). Cu toate acestea, reptilele mai mult se tarasc decat merg. De altfel, sta marturie numele lor latin reptilis: el vine de la repto, ceea ce inseamna a se tari. Cum labele lor sunt foarte scurte si in pozitie laterala (sunt plasate pe partile corpului), partea ventrala a corpului lor atinge aproape intotdeauna solul, chiar si atunci cand se deplaseaza. Pielea reptilelor este acoperita de solzi sudati. Atunci cand cresc, pielea lor ramane prea mica si ele o schimba: aceasta se numeste naparlire. Unele reptile traiesc in apa (cum sunt broastele testoase marine sau de apa dulce si unii serpi), dar cele mai multe sunt terestre. Toate reptilele respira cu ajutorul plamanilor, chiar si speciile care traiesc in apa. Majoritatea reptilelor sunt ovipare; ouale sunt intotdeauna depuse de femela pe pamant intr-un cuib (speciile acvatice revin pe pamant pentru a oua), dar femela nu le cloceste. Ele sunt animale cu sange rece; temperatura corpului lor depinde deci de temperatura ambianta. Din cauza aceasta, se vad deseori serpi sau soparle care se bronzeaza la soare dimineata: ei isi cresc astfel temperatura corpului, care in timpul noptii reci a scazut, si isi dezmortesc membrele!

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

« 59 60 61

62

63 64 65 »
«

»