´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera R - pagina 64

Respiratie - enciclopedia universala

Respiratie:  Ansamblu al functiilor care asigura schimburile de oxigen si de dioxid de carbon intre atmosfera si celulele organismului. Plamanii sunt cei care permit globulelor rosii din sange sa recupereze oxigenul din aer. Respiratia pulmonara se afla sub controlul centrilor respiratori situati in creier: nu sunt necesare eforturi constiente pentru a inspira si expira aerul, in schimb, profunzimea si ritmul respiratiei pot fi modificate sub controlul vointei. Respiratia se desfasoara in mai multi timpi. Oxigenul din aerul inspirat patrunde in alveolele pulmonare (ventilatie), apoi difuzeaza in vasele sangvine care le inconjoara (hematoza). Sangele astfel imbogatit in oxigen este transportat de la plamani spre partea stanga a inimii si apoi, prin marea circulatie, spre diferitele tesuturi ale organismului, unde furnizeaza oxigenul sau celulelor. Atunci incepe respiratia celulara: celulele se servesc de oxigenul adus de sange pentru a furniza prin oxidare energia necesara lor, dar mai produc si deseuri (dioxid de carbon, apa) care sunt, la randul lor, eliminate in sange. Acesta, prin vene, ajunge in cavitatile cardiace drepte, care il propulseaza spre plamani, unde este debarasat de dioxidul de carbon in exces, care este eliminat prin expiratie. Principalele afectiuni care pot antrena tulburari respiratorii sunt bronsita cronica obstructiva astmul, enfizemul, dilatatia bronhiilor, muco-viscidioza, bolile infectioase (tuberculoza), bolile peretilor alveolelor (fibroza, sarcoidoza, pneumoconioza, pneumopatie de hipersensibilitate), deformatiile toracice, bolile neuro-musculare (miopatie, poliomielita), embolie sau edem pulmonar, cancer bronhopulmonar si apneea de somn.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Respirator - enciclopedia universala

Respirator:  Aparat care insufla un amestec de aer si oxigen in plamanii pacientului care, din cauza unei insuficiente respiratorii, nu mai poate sa inspire singur suficient aer din exterior. Respiratoarele cuprind diferite tipuri de aparate, dar principiul lor este intotdeauna identic. O sursa furnizeaza un gaz al carui debit este fractionat in volume elementare prestabilite. Fiecare volum elementar este administrat, prin intermediul unei sonde de intubatie (tub introdus in trahee), cu o presiune suficienta pentru a dilata pieptul pacientului si a provoca o inspiratie; expiratia este spontana, deoarece elasticitatea custii toracice ii permite sa-si reia volumul initial. Volumul plamanilor este mentinut apropiat de cel normal printr-o presiune respiratorie pozitiva (egala sau mai mare decat presiunea atmosferica). Exista aparate deosebit de elaborate, rezervate uzului spitalicesc, si aparate mai simple, adaptate transportului in ambulanta sau utilizarii la domiciliu (bolnavi suferind de insuficienta respiratorie cronica). Respiratorul poate fi Utilizat in permanenta sau doar o parte din timp (noaptea, de exemplu).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Responsabilitate medicala - enciclopedia universala

Responsabilitate medicala:  Obligatie ce revine medicului de a evita orice dauna bolnavului sau si, in caz ca aceasta se intampla, de a o remedia. Responsabilitatea medicala este morala si juridica, contractul care il leaga pe medic de bolnavul sau comportand obligatia nu a rezultatelor, ci a mijloacelor utilizate.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Responsabilitate politica - enciclopedia universala

Responsabilitate politica:  Obligatie ce revine reprezentantilor poporului, celor care ocupa functii publice de a-si indeplini indatoririle corect si de a raspunde pentru modul in care si-au indeplinit mandatul.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

« 61 62 63

64

65 66 67 »
«

»