´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera R - pagina 69

Reteaua hidrografica - enciclopedia universala

Reteaua hidrografica:  cuprinde apele temporale si permanente (rauri, lacuri, mlastini, ghetari, canale, bazine acvatice antropice) de pe un anumit teritoriu. Reteaua hidrografica include mai multe sisteme fluviale.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Retentie - enciclopedia universala

Retentie:  Persistenta in organism a unui produs solid, lichid sau gazos care in mod normal ar trebui eliminat.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Retentie de urina - enciclopedia universala

Retentie de urina:  Imposibilitate de a satisface necesitatea de golire a vezicii proprii. Retentia de urina este completa sau incompleta dupa cum evacuarea vezicala este imposibila sau partiala. Retentia completa de urina este provocata de cele mai multe ori, la barbat, de un adenom al prostatei si, la femeie, de o tulburare neurologica sau sfincteriana. Ea se dezvaluie brutal: nevoia de a urina este imperioasa, vezica este tensionata, dureroasa si palpabila (glob vezical). Aceasta retentie impune un sondaj vezical evacuator pe cale uretrala sau prin aplicarea unui cateter vezical suprapubian, apoi cautarea cauzei prin diferite examene. Retentia incompleta de urina are uneori o origine neurologica (legata de un diabet sau consecutiva unei rahi-anestezii), de cele mai multe ori obstructiva (ingustare a colului vezical, un calcul sau un cancer al prostatei, un fibrom uterin). Ea se dezvaluie in mod treptat prin tulburari de mictiune: mictiuni apropiate in timp unele de altele, jet slab al urinei, senzatie de golire vezicala incompleta, uneori incontinenta sau infectie urinara. Vezica este de cele mai multe ori relaxata, domul ei fiind palpabil deasupra pubisului. Tratamentul este cel al cauzei retentiei de urina, care duce la disparitia acesteia.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Retentie intrauterina - enciclopedia universala

Retentie intrauterina:  Retinere in uter, dupa o falsa nastere sau dupa o intrerupere voluntara a sarcinii (IVS.), sau dupa nastere, a unor resturi ovulare sau a anexelor embrionare in totalitate sau partial (placenta, vezicula ombilicala, amniosul, alantoida). In cazul unei false nasteri, se mai vorbeste si de retentie ovulara, iar dupa o nastere de retentie placentara. O retentie placentara necesita o delivrenta artificiala prin revizie uterina. Totusi, daca retentia este partiala, prezenta resturilor placentare nu este decelata intotdeauna. Ea impiedica atunci uterul sa se contracte complet si poate antrena hemoragii (metroragii) si uneori o infectie (endometrita, salpin-gita), provocand febra si dureri. Tratamentul unei retentii intrauterine este de cele mai multe ori chirurgical (chiuretaj aspirativ), dar mai poate face apel si la medicamente care provoaca contractiile uterine si permit atunci expulzia resturilor uterine.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

« 66 67 68

69

70 71 72 »
«

»