´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera R - pagina 70

Retina - enciclopedia universala

Retina:  Membrana care tapeteaza fata interna a ochiului, continand celulele ce permit captarea semnalului luminos. Retina este o membrana subtire si transparenta a carei fata posterioara se afla in contact cu coroida, prin intermediul epiteliului pigmentar, iar fata anterioara cu corpul vitros. Vascularizarea retinei este asigurata de catre artera centrala a retinei, care patrunde in globul ocular prin papila (locul de plecare al nervului optic). Retina este constituita din mai multe tipuri de celule, celulele vederii fiind dispuse in trei straturi suprapuse, care sunt, incepand din spatele pana in fata ochiului, celulele fotoreceptoare (conuri si bastonase), celulele bipolare si celulele ganglionare. Explorarea retinei se face prin examinarea fundului de ochi, asociata sau nu cu dilatatia pupilara. Unele examene complementare permit sa se studieze functionarea retinei (electroretinografie, electrooculografie) sau structura sa (angiografie oculara). Bolile retinei pot avea diferite origini. Dezlipirea de retina este relativ frecventa, mai ales la miopi sau la subiectii varstnici pentru care exista antecedente familiale. Bolile degenerative ale retinei, adesea ereditare, afecteaza indeosebi celulele fotoreceptoare si/sau epiteliul pigmentar (retinopatie pigmentara, degenerescenta tapetoretiniana). Bolile inflamatorii ale retinei sunt rare. Ele sunt provocate mai ales de inflamatia coroidei (corioretinita cauzata de toxoplasme, in special). Bolile vasculare ale retinei sunt ocluziile arteriale sau venoase provocate de oprirea circulatiei sangelui in artera centrala sau in vena centrala a retinei. Microcirculatia poate fi afectata, de asemenea, in cursul diabetului sau al hipertensiunii arteriale. Tumorile retinei sunt dominate de retinoblastom (tumora maligna), care afecteaza copiii foarte mici.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Retinita - enciclopedia universala

Retinita:  Inflamatie a retinei, cauzata de o infectie sau o inflamatie a tesuturilor invecinate (coroida). Retinitele de origine infectioasa. Aceste inflamatii ale retinei sunt rare. Microorganismul in cauza poate fi o bacterie, un virus sau o ciuperca microscopica. O infectie bacteriana (tuberculoza, indeosebi miliaria, boala lui Osler) poate produce microabcese retiniene, care se manifesta printr-o scadere a acuitatii vizuale daca abcesele sunt localizate la polul posterior. Tratamentul face apel la antibiotice antituberculoase in doze mari pe cale generala. Totusi, pot subzista sechele vizuale. Retinita cu citomegalovirus, care afecteaza, de obicei, subiectii imunodeprimati, se manifesta prin focare retiniene albe inconjurate de hemoragii, responsabile de o scadere a vederii doar atunci cand afecteaza macula. Administrarea de antivirale pe cale generala permite stavilirea inaintarii infectiei. Retinita micozica cu Candida albicans se observa la subiectii imunodeprimati, la toxicomani sau la purtatorii de catetere intravenoase pe durate lungi. Tratamentul antifungic este, in general, eficace, asociat cu o vitrectomie (ablatia chirurgicala a corpului vitros), pentru a jugula definitiv focarul infectios. Retinita rubeolica, cauzata de virusul rubeolei contractat de mama in timpul sarcinii se manifesta la copil la nastere prin zone de modificare pigmentara, dar nu antreneaza, in general, scaderea acuitatii vizuale. Alte anomalii oculare ii mai sunt asociate acestei retinite: microftalmie, uveita, cataracta. Nu exista un tratament al acestei retinite. Retinitele consecutive unei inflamatii a coroidei. Aceste inflamatii ale retinei, denumite corioretinite, sunt destul de frecvente. Ele sunt cauzate, in principal, de toxoplasmoza, boala parazitara contractata de mama in timpul sarcinii, care afecteaza copilul. Corioretinitele toxoplasmice dobandite sunt mai rare si se intalnesc la subiectii imunodeprimati (SIDA). Principalul simptom este o scadere a acuitatii vizuale, care apare adesea la pubertate in cazul toxoplasmozei. Tratamentul unei corioretinite este cel al cauzei sale (administrarea de substante antiparazitare in caz de toxoplasmoza). Antiinflamatoarele corticosteroidiene pot fi apoi utilizate in doze forte.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Retinoblaston - enciclopedia universala

Retinoblaston:  Tumora maligna dezvoltata pe seama retinoblastelor, celule precursoare ale fotoreceptorilor retinei. Retinoblastomul este o tumora rara, cu toate ca se afla pe locul doi al tumorilor intraoculare, dupa melanomul coroidei. El afecteaza indeosebi copiii catre varsta de 18 luni (in raport de 1 la 20 000 aproximativ). Un retinoblastom poate fi sporadic (fara teren familial) sau de origine ereditara. retinoblastom se manifesta adesea printr-o leucocorie (pupila alba) care dovedeste ca tumora, foarte intinsa, a suprimat vederea. Mai rar, el provoaca un strabism sau o buftalmie (cresterea in volum (ochiului). Tratamentul consta in indepartarea ochiului afectat (enucleare), daca tumora este mare, si inlocuirea lui cu o proteza oculara. Radioterapia poate fi utilizata fie pentru evitarea unei enucleeri a ambilor ochi, fie in completarea tratamentului daca tumora a invadat papila. Chimioterapia nu este indicata decat daca este invadata coroida. Acest cancer are un prognostic bun.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Retinografie - enciclopedia universala

Retinografie:  Fotografie, in general in culori, a fundului de ochi si, indeosebi, a retinei. O retinografie permite supravegherea anumitor leziuni ale fundului de ochi. Acest examen poate, daca este necesar, sa fie completat cu o angiografie oculara (examen radiologie al vaselor retinei). Retinografia este efectuata in cursul unui examen al fundului de ochi dupa dilatarea pupilei, cu ajutorul unor colire zise midriatice. Cliseele sunt luate cu ajutorul unor aparate fotografice fixate pe un biomicroscop sau portative.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

« 67 68 69

70

71 72 73 »
«

»