´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera R - pagina 71

Retinoid - enciclopedia universala

Retinoid:  Medicament derivat de la retinol (vitamina A), utilizat in tratamentul unor boli cutanate. Retinoidele sunt indicate in formele grave de acnee si de psoriazis. Aceste medicamente sunt categoric contraindicate la femeia gravida din cauza efectului lor teratogen (care provoaca malformatii fatului) important. Prescrierea de retinoid unei femei in perioada de activitate genitala necesita un test prealabil de sarcina, care trebuie sa fie negativ, luarea de pilule contraceptive sa fje inceputacu o luna inainte de tratament si sa * fie urmata multa vreme dupa incetarea tratamentului: cel putin inca doua luni atunci cand medicamentul prescris este izotretinoina sau cel putin doi ani atunci cand este vorba de etretinat. Acestea depind de doza si durata tratamentului. Principalele efecte sunt tulburarile hepatice si lipidice, tulburarile osoase (osteoporoza (sudura cartilagiilor de conjugare), o calcificare a ligamentelor, tulburari cutanate si mucoase ca o cheilita (inflamatia buzelor) sau o uscaciune a gurii, o oprire a cresterii la copil etc.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Retinopatia hipertensiva - enciclopedia universala

Retinopatia hipertensiva:  Aceasta afectiune a retinei este cauzata de o hipertensiune arteriala care atinge circulatia retiniana. Arterele au un calibru ingustat, pe cand venele sunt adesea dilatate. In cea mai mare parte a timpului, nu exista nici un simptom. Uneori, o sangerare in corpul vitros antreneaza aparitia unor muste in zbor in campul vizual. Complicatia acestei retinopatii consta intr-un edem retinian sau papilar. Diagnosticul se bazeaza pe examenul fundului de ochi, completat eventual cu angiografia oculara. Tratamentul consta in normalizarea tensiunii arteriale prin antihipertensoare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Retinopatie - enciclopedia universala

Retinopatie:  Orice afectiune a retinei, indiferent de cauza ei. Retinopatia diabetica. Aceasta afectiune este cauzata de o degenerescenta a capilarelor care iriga retina persoanelor atinse de diabet de cel putin zece ani. Boala este favorizata de hipertensiunea arteriala. Ea se manifesta prin diferite semne: microanevrisme (mici dilatatii ale capilarelor care iau forma unor mici puncte rosii); hemoragii de intensitate si de forme variabile; exsudate albe pufoase, mari si de suprafata sau exsudate uscate, galbene, mai mici si mai profunde. O scadere a vederii poate surveni in formele evoluate. Tratamentul face apel la echilibrarea diabetului si la fotocoagularea cu laser a unor leziuni retiniene. Totusi, in pofida acestor tratamente, scaderea vederii poate persista.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Retinopatie a prematurilor - enciclopedia universala

Retinopatie a prematurilor:  Afectiune a retinei nou-nascutului prematur supus unei oxigenoterapii intensive si prelungite. fibroplazie retrolentala. La copilul prematur, arterele retinei nu sunt inca in intregime dezvoltate si sunt foarte sensibile la o crestere a concentratiei de oxigen din sange, in aceste conditii poate aparea o retinopatie. Procesul se poate opri de la sine in caz de intrerupere a oxigenoterapiei si poate evolua spre o cicatrizare fara sechele vizuale. Proliferarea valurilor fibroase poate fi oprita prin crioterapie (tratament prin frig), in schimb, stadiul de retinopatie declarata ofera putine posibilitati de tratament. Concluzia: se impune ca un nou-nascut supus unei oxigenoterapii importante sa fie supravegheat cu atentie. Se impun controlul concentratiei de oxigen furnizat nou-nascutului, practicarea examenului fundului de ochi al copilului pe toata durata tratamentului. Administrarea de vitamina E mai poate juca un rol preventiv, dar actualmente nu exista nici o metoda sigura de prevenire a acestei boli.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

« 68 69 70

71

72 73 74 »
«

»